Cristian Ghinea: „PNRR nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani”

508
Cristian Ghinea: „PNRR nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani” - ghinea-1678979029.jpg
Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a declarat, ieri, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani, iar Guvernul trebuie să se trezească înainte să se piardă miliarde.

„USR avertizează că România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR. Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană, rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde de euro din tranşa de 2,8 miliarde din cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă”, se arată într-un comunicat de presă de USR.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a menţionat Cristian Ghinea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5562 secunde