Klaus Iohannis: „România îşi doreşte o Francofonie activă, incluzivă, influentă şi orientată spre viitor”

1066
Klaus Iohannis: „România îşi doreşte o Francofonie activă, incluzivă, influentă şi orientată spre viitor” - iohannis-francofonie-1678979149.jpg
România îşi doreşte o Francofonie activă, incluzivă, influentă şi orientată spre viitor, care să aducă o contribuţie concretă la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu un rol bine definit într-un sistem multilateral eficient, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi, la Conferinţa Internaţională „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă”.

Şeful statului a amintit că se împlinesc 30 de ani de când România a aderat cu drepturi depline la Francofonia instituţională şi a subliniat că tema conferinţei, „Francofonia viitorului: educaţie pentru dezvoltare durabilă” nu este întâmplătoare, educaţia şi dezvoltarea durabilă fiind priorităţi atât pentru România, cât şi pentru Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

„Privind spre viitor şi spre provocările care îl definesc, trebuie să continuăm să întărim filonul cooperări în domeniul educaţiei pentru dezvoltare durabilă. La peste 50 de ani de la înfiinţare, Organizaţia Internaţională a Francofoniei a evoluat de la un mecanism instituţional dedicat promovării limbii franceze la organizaţie multilaterală matură, coagulată în apărarea valorilor sale comune, pace, democraţie şi drepturile omului. Francofonia reuneşte 88 de state şi guverne şi 321 de milioane de vorbitori de limba franceză”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

La 30 de ani de la aderare România este un adevărat campion al promovării Francofoniei şi a valorilor sale, stat far al Francofoniei, aşa cum a fost desemnat încă din 2007 de secretarul general al Francofoniei.

„Contribuţia României la activităţile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei este robustă şi constantă, axată în principal pe finanţarea unor programe unice la nivelul Francofoniei. Programul de burse de cercetare doctorală şi post-doctorală Eugen Ionescu, derulat neîntrerupt din 2007, este un exemplu concret al contribuţiei noastre la creşterea mobilităţii şi a oportunităţilor educaţionale şi profesionale pentru tinerii cercetători francofoni. Promovarea educaţiei privind schimbările climatice şi mediul constituie o prioritate a mandatului meu şi mă bucur că aceasta se reflectă şi în activitatea României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, a spus preşedintele.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3817 secunde