Cum să scapi de nevastă cu 100 de lei? O duci la Primărie!

1090
Cum să scapi de nevastă cu 100 de lei? O duci la Primărie! - a753632ec181aae5a770d6a24fe35b22.jpg
Divorțurile se pot pronunța nu numai în sala de judecată, ci și în fața ofițerului de stare civilă. Procedura este mult mai rapidă și mult mai ieftină. În plus, oamenii scapă de stresul și nervii din sala de judecată, ca să nu mai luăm în calcul privirile celor prezenți acolo din alte motive.
Desfacerea căsătoriei pe cale administrativă, prin acordul părților, este una dintre prevederile micii reforme în justiție, care a intrat în vigoare din 27 decembrie 2010, ca măsură pentru accelerarea soluționării proceselor. Concret, ofițerul de stare civilă nu numai leagă destinele. Acum, el are pârghiile legale și pentru a le dezlega, înregistrând cererile de divorț și acordând un termen de 30 de zile soților, pentru a se răzgândi cu privire la decizia de a divorța. Cererile pentru divorțul pe cale amiabilă se depun în scris și trebuie semnate de ambii soți, în fața angajatului de la serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei.
După termenul de 30 de zile stabilit de lege, soții trebuie să se prezinte la Starea Civilă pentru a confirma divorțul. Dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, ofițerul de stare civilă constată desfacerea căsătoriei prin acordul părților și eliberează certificatul de divorț după 15 zile. În cazul în care unul dintre soți renunță sau nu se prezintă la data fixată pentru desfacerea căsătoriei, dosarul se clasează ca fiind fără obiect. De aceste prevederi nu pot beneficia, însă, cuplurile care trebuie să realizeze un partaj sau să stabilească custodia pentru copiii născuți în timpul căsătoriei. Potrivit legii, aceștia se vor adresa, în continuare, instanței de judecată.

Trei cereri de divorț înregistrate la Constanța
Divorțul pe cale administrativă este o cale pentru desfacerea căsătoriei mult mai ieftină. Dacă, pentru a divorța la instanța de judecată, mulți își angajau avocați care să le întocmească dosarele și plăteau mii de lei, la Primărie nu trebuie decât să completezi o cerere și să achiți o taxă modică.
Cei mai mulți primari ai lo-calităților din județul Constanța au precizat, pentru ziarul "Cuget Liber", că, deocamdată, nu a fost stabilită suma pe care trebuie să o plătească cei care vor să divorțeze la Primărie, aceasta urmând să fie stabilită în prima ședință a Consiliului Local. Ei au mai precizat că taxa va fi modică, cel mai probabil, 100 de lei.
"Nu s-a stabilit încă taxa de divorț, dar cred că va fi între 100 și 200 de lei", a declarat primarul localității Eforie, Ovidiu Brăiloiu.
Și în comuna 23 August, angajații Primăriei au comandat deja registrele necesare pentru înregistrarea divorțurilor pe cale administrativă.
"Taxa de divorț urmează să fie stabilită în prima ședință a Consiliului Local când vor fi stabilite și celelalte taxe locale", a declarat primarul comunei 23 August, Mugur Viorel Mitrana.
Și secretarul Consiliului Local Constanța, Marcela Enache, a declarat că taxa pentru divorțul administrativ urmează să se stabilească în prima ședință a CL.
"Până la stabilirea acestei taxe, cei care doresc să divorțeze pe cale administrativă își pot depune cererile. Oricum, ei au la dispoziție un termen de 30 de zile pentru gândire, astfel că taxa va putea fi plătită în acest interval", a precizat Marcela Enache.
De altfel, la Serviciul de Stare Civilă din Constanța au apărut deja primele cupluri care s-au săturat de traiul împreună.
"Sunt trei familii care au depus cereri pentru divorț. Prima a venit pe data de 4 ianuarie, a doua pe 5, iar a treia pe 12 ianuarie. Eu cred în instituția familiei și îmi pare rău că, de acum, va trebui să ne ocupăm și de divorțuri", a spus Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă din Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Octombrie 2010
Stire din Social : Victimă a războiului dintre părinți
Pagina a fost generata in 1.6774 secunde