Cum vor parlamentarii să evite fraudele cu tezele de doctorat

195
Cum vor parlamentarii să evite fraudele cu tezele de doctorat - cumvorparlamentariisaevite-1443807655.jpg

Articole de la același autor

Parlamentarii au în atenție un nou proiect de lege care privește înființarea unui Registru Electronic Național al Lucrărilor Științifice, în care se înregistrează tezele de doctorat, de masterat, de licență, analize științifice, pentru depistarea potențialelor cazuri de plagiat.


Proiectul a fost semnat de 65 de parlamentari din toate partidele. În opinia inițiatorilor, adoptarea acestei legi va duce la depistarea potențialelor cazuri de plagiat și va pune bazele unui sistem electronic transparent, care să ofere tinerilor oportunitatea de a studia.


Astfel, ar urma să se înființeze un Registru Electronic Național al Lucrărilor Științifice, care să fie depozitarul în format electronic al lucrărilor științifice, adică teze de doctorat, de masterat, de licență, analize cu caracter științific, realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice.


Acest registru ar urma să funcționeze în cadrul Bibliotecii Naționale a României, care nu poate solicita niciun fel de taxe pentru depozitarea sau procesarea lucrărilor științifice.


"Obligația de transmitere și depozitare în Registru, în format electronic, aparține unităților de învățământ superior la care respectivele lucrări au fost susținute. Biblioteca poate dezvolta un program informatic pentru descoperirea cazurilor potențiale de fraudă academică sau plagiat.


Proiectul a fost depus joi și va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, care este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for legislativ decizional", se mai spune în proiectul de lege.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6167 secunde