Deputații au inclus militarii, polițiștii și persoanele cu drepturi de autor în sistemul unitar de pensii

3256
Cadrele militare în activitate, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale vor fi integrate în sistemul unitar de pensii.
Măsura a fost adoptată după ce deputații au menținut prevederile în acest sens adoptate de Senat și nu au ținut cont de propunerea inițială a Comisiei de muncă a Camerei, precizează Mediafax. Comisia recomanda eliminarea acestor categorii din sistemul unitar. Amendamentul fusese însușit de Comisie la propunerea unui grup de deputați PSD.
În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților a intervenit și premierul Emil Boc, care a declarat că Legea 119 din 2010 a început procesul de integrare a pensiilor speciale în sistemul unitar, prin recalcularea acestora. "De aceea au dispărut pensiile de lux și se recalculează pensiile speciale. (...) În condițiile recalculării, pensiile sub 30 de milioane de lei vechi nu vor scădea. În rest, toate pensiile se integrează într-un sistem unitar, pentru că așa este firesc", a adăugat primul-ministru.
În raportul publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Comisia de muncă argumentase în sprijinul amendamentului faptul că, "potrivit reglementărilor comunitare, criteriile decisive pentru încadrarea unui sistem de securitate socială ca sistem ocupațional sunt îndeplinite, în totalitate, de actuala lege a pensiilor militare de stat/actuala lege a pensiilor polițiștilor din România, respectiv: aceste legi se referă la o categorie particulară de lucrători (…), acordarea pensiei este direct legată de durata serviciului militar, iar pensia este calculată prin raportare la ultima soldă a cadrului militar/polițistului".
Comisia apreciase că, în acest context, includerea pensiilor militare și a pensiilor polițiștilor într-un sistem unitar de pensii vine în contradicție cu prevederile dispozițiilor articolului 148(2) din Constituția României.
Totodată, deputații au decis ieri integrarea în sistemul unitar de pensii a persoanelor care realizează venituri din drepturile de autor și drepturi conexe cu regularitate sau în mod ocazional și din contracte sau convenții încheiate, potrivit Codului civil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9856 secunde