Deputații constănțeni cer explicații Guvernului cu privire la problemele de infrastructură, educație și mediu

2883
Deputații constănțeni cer explicații Guvernului cu privire la problemele de infrastructură, educație și mediu - 50baee118aaf9b5f672690e9d7a9afe7.jpg

Articole de la același autor

Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, un grup parlamentar, unul sau mai mulți deputați pot solicita explicații asupra politicii Guvernului în probleme importante ale activității sale interne sau externe. Guvernul și fiecare dintre membrii săi sunt obligați să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Camera poate acorda un nou termen.
Pe parcursul lunii februarie, deputații constănțeni au făcut mai multe interpelări către membrii Guvernului, cele mai multe adresate ministrului Transporturilor și Infra-structurii, Radu Berceanu, și ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Daniel Funeriu.
Până acum, singura care a primit răspuns la interpelările sale a fost social-democrata Manuela Mitrea, ceilalți așteptând în continuare reacții la problemele ridicate.
Liberalul George Dragomir i-a cerut lui Berceanu informații privind desfășurarea traficului naval pe Dunărea maritimă în anul 2009. El a solicitat mai multe date privind numărul de nave maritime și fluvio-maritime care au operat în porturile Tulcea, Galați și Brăila în 2009, precum și al celor care au tranzitat Canalul Sulina. De asemenea, Dragomir a mai cerut precizarea numărului de nave care au tranzitat teritoriul românesc pentru a opera în porturile ucrainene Ismail și Reni, pe parcursul întregului an 2009, și numărul celor care au tranzitat Canalul Sulina.

Record de interpelări
Luna trecută, Manuela Mitrea a avut cele mai multe interpelări la adresa Guvernului. Asemenea lui Dragomir, și ea a cerut socoteală ministrului Radu Berceanu, dar cu privire la stadiul lucrărilor de reabilitare pe linia de cale ferată București-Constanța.
Totodată, Mitrea a cerut ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să facă publică strategia ministerului pentru îmbunătățirea situației cercetării din România.
Din partea ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, Manuela Mitrea a solicitat prezentarea poziției, la nivel de minister, față de proiectul Roșia Montană.
În plus, Mitrea a vrut să afle care este poziția ministrului Mediului și Pădurilor, Làszlò Borbely, față de folosirea tehnologiilor pe bază de cianuri în exploatarea resurselor în general și la Roșia Montană în special. Deputatul PSD s-a adresat și ministrului Sănătății, Cseke Attila, privind strategia pentru îmbună-tățirea situației copiilor bolnavi de cancer din România. La aceste ultime două puncte, Mitrea nu a primit încă răspuns.

Informații externe
Deputatul liberal Mihai Lupu a făcut o interpelare către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Bacon-schi, privind obiectivele turistice cu "o însemnătate deosebită pentru spațiul românesc" din zona Balcic. Lupu atrage atenția asupra comple-xului regal care cuprinde mai multe realizări arhitecturale care se găsesc într-un stadiu de degradare. Printre acestea, el amintește Vila Elizei Bră-tianu, casa Stork, casa Henriettei Delavrancea-Gibony, casa Pillat sau vechiul sediu al Primăriei.
Liberalul solicită informații privind modalitatea în care aceste obiective sunt încadrate în legislația bulgară, precum și căile diplomatice, juridice sau de altă natură, prin care statul român se poate implica în identifi-carea, reabilitarea și, eventual, promovarea unor astfel de obiective. Lupu ridică și problema oportunității unei astfel de inițiative. Astfel, deputatul arătă că Ministerul Afacerilor Externe poate susține aplicarea unor plăci comemorative pe clădirile semnificative, care să ofere informații despre proprietarii lor cetățeni români de dinainte de 1940, mai ales în eventualitatea în care ar fi vorba de personalități marcante.

Crime ecologice
Democrat-liberalul Constantin Chirilă s-a arătat mult mai preocupat de problemele de mediu. "România a ajuns un «container chimic». Zilnic, factori de mediu sunt supuși agresivității activității umane, majoritatea cursurilor de ape sunt repetat poluate cu petrol, cianuri, nitrați", susține el într-o interpelare adresată ministrului Mediului și Pădurilor.
Chirilă mai atenționează că se sustrag și se vând din "gropi", din magazii improvizate și părăsite, în aproape toate țara, deșeuri toxice pe post de produse de uz fitosanitar. Constantin Chirilă solicită informații ministrului privind monitorizarea acestor "crime ecologice", precum și controlul reziduurilor și influența lor asupra sănătății consumatorilor de legume tratate cu asemenea deșeuri.
În sfârșit, el apelează la ministru pentru a-i transmite măsurile urgen-te ce pot fi luate, la nivel legislativ, în vederea înlăturării "bombelor ecologice".

Abandonul școlar
În interpelarea sa de luna trecută, Ileana Cristina Dumitrache (PSD) a ținut să atragă atenția ministrului Daniel Funeriu asupra pericolului abandonului școlar în rândul elevilor de liceu din mediul rural, după ce minis-terul a decis să nu mai deconteze transportul pentru elevii din mediul rural. Dumitrache dă exemplul elevilor din localitățile constănțene Mircea Vodă, Saligny și Faclia care învață la liceu în orașul Cernavodă și care se află momentan în imposibilitatea de a continua studiile întrucât nu își pot permite să acopere cheltuielile de transport.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3888 secunde