Deputatul PSD Matei Brătianu vrea ca legumele și fructele iradiate să fie etichetate

388
Deputatul PSD de Constanța Matei Brătianu a susținut, ieri, că dorește ca legumele și fructele iradiate să fie etichetate, afirmând că va depune un amendament la proiectul de act normativ privitor la etichetarea cu buline a produselor alimentare.
În cadrul dezbaterilor din Comisia de industrii de la Camera Deputaților pe propunerea de etichetare suplimentară a produselor, Matei Brătianu a anunțat că intenționează să completeze proiectul, astfel încât și legumele și fructele să fie etichetate cu buline în funcție de gradul de iradiere.
"Vreau să depun un amenda-ment la inițiativa legislativă privind etichetarea alimentelor în sensul că, în afară de produsele cu aditivii alimentari, să fie etichetate și legumele și fructele care prezintă un grad de iradiere peste cel admis. Eu spun că nu o să se eticheteze fiecare portocală, pepene, castra-vete sau roșie, ci pe etichetele pe care scrie produsul respectiv, așa cum până acum cumpărătorii pot vedea proveniența lor - Austria, Turcia, Olanda, Israel, să fie pusă această etichetare cu privire la gradul de iradiere", a spus Brătianu.
Propunerea deputatului PSD a fost susținută și de inițiatorul proiectului privind etichetarea cu buline a produselor, senatorul PDL Florin Staicu, prezent și el la dezbateri.
"Sper ca amendamentele pe care le vor propune colegii din Camera Deputaților să nu dilueze sensul inițiativei mele legislative sau să o facă așa de stufoasă și să nu mai înțeleagă nimeni despre ce este vorba. Sunt convins că sunt bine intenționați și amendamentele propuse vor completa proiectul meu de lege. Dacă peste propu-nerea mea care se referă la aditivi alimentari încep să vorbească despre cantitatea de grăsimi, de sare, de zahăr deja se complică și atunci s-ar putea să nu mai fie aplicabilă", a spus democrat-liberalul.
În replică la propunerile celor doi parlamentari, vicepreședintele ANPC, Samuel Calotă, a arătat că Guvernul nu susține propunerea legislativă. "România nu-și poate permite să eticheteze fructele, pentru că există organisme care supervizează punerea pe piață a acestor produse", a arătat Calotă. "Dacă s-ar institui un asemenea sistem, nu am putea să-i obligăm și pe producătorii de afară să-l adopte și s-ar crea o barieră în circulația mărfurilor", a explicat
el.
Comisia de industrii a amânat, după dezbateri aprinse, cu o săptămână acordarea unui aviz pentru propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare cu buline verzi, portocalii și roșii în funcție de nocivitatea aditivilor pe care îi conțin, asupra căreia Comisia de agricultură este sesizată în fond. Camera Deputaților este for decizional, inițiativa legislativă pentru etichetarea suplimentară a produselor alimentare fiind  adoptată în data de 16 mai de Senat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2372 secunde