După declararea drept neconstituțională a OUG 105/2009,

Directorii politici ai deconcentratelor rămân, de astăzi, fără funcții

5682
Directorii politici ai deconcentratelor rămân, de astăzi, fără funcții - 1a01d4765449d0ca43d17f33392014a4.jpg

Articole de la același autor

Numirea directorilor instituțiilor deconcentrate pe criterii mai mult politice și mai puțin pe baza unor competențe profesionale s-a dovedit a fi un eșec și asta deoarece actele normative potrivit cărora au avut loc numirile în funcții au fost atacate succesiv la Curtea Constituțională a României (CCR). Astfel, CCR a decis, pe data de 3 decembrie 2009, că prevederile Ordonanței de Urgență 105/2009 a Guvernului - ordonanță care a înlocuit celebra OUG 37/2009 declarată, și ea, neconstituțională - contravin Constituției. Decizia Curții Constituționale nu trebuie considerată surprinzătoare, susțin unele voci, atâta timp cât OUG 105 a preluat mare parte din conținutul Ordonanței 37. Decizia CCR prin care Ordonanța privind unele măsuri în domeniul funcției publice, precum și pentru întărirea capacității manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale minis-terelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale și ale altor servicii publice (n.r. - OUG 105), a fost declarată neconstitu-țională, a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 ianuarie 2010. Din acel moment, fotoliile de directori ai instituțiilor deconcentrate numiți în baza OUG 105 au început să se clatine, dar, chiar și așa, a existat, potrivit Constituției, un termen de 45 de zile în care Guvernul și Parlamentul puteau să ajungă la un consens. Termenul a expirat, însă, sâmbătă, 27 februarie, astfel că primăvara aduce odată cu venirea ei și niște directori… fără funcții. Începând de astăzi, 1 martie, directorii coordonatori ai instituțiilor deconcentrate rămân fără funcții. Este efectul declarării drept neconstituționale întâi a OUG 37 și, ulterior, a OUG 105.
De menționat este, însă, că procedurile pentru reglementarea acestei situații au fost deja demarate. Mai exact, există un proiect de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, proiect care propune o serie de modificări legislative referitoare, se pare, la transfor-marea funcțiilor de conducere de natură contractuală de director coordonator și de director coor-donator adjunct la instituțiile publice deconcentrate, în funcții publice de conducere conform Legii 188, sub denumirea de director executiv și director adjunct. Acest proiect a fost adoptat deja în plenul Senatului, dar el trebuie să ajungă și în Camera Deputaților, cameră decizională. Așa cum a declarat senatorul Mircea Banias la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul ar putea ajunge în Cameră în jurul datei de de 8, 9 martie.
Până atunci, însă, actualii directori ai deconcentratelor vor intra, cel mai probabil, în concedii medicale, sarcinile lor urmând a fi preluate de directorii adjuncți ai instituțiilor. Actualii directori au însă mari șanse de a reveni pe funcții dacă proiectul din Parlament va elimina toate acele prevederi neconstituționale imputate de CCR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7984 secunde