Drujba și porcul din cocină îi lasă pe oameni fără căldură

2820
Drujba și porcul din cocină îi lasă pe oameni fără căldură - 57bc1715f4d4ce7782db81014dba7567.jpg

Articole de la același autor

Condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinței pentru perioada sezonului rece, noiembrie 2010 - martie 2011, au fost modificate de către Ministerul Muncii, astfel că, iarna aceasta, mulți oameni se tem că nu vor mai beneficia de acești bani. Unii dintre primarii localităților constănțene susțin că OUG 86/2010 și Hotărârea de Guvern 996/2010 sunt aberante și că, din cauza prevederilor lor, multe familii vor ră-mâne fără căldură. Și asta în condițiile în care meteorologii anunță o iarnă cumplită, cu temperaturi extrem de scăzute.

"Să-și împuște oaia din ogradă?"
Primarul din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureșan, explică faptul că "deja s-a creat o nebunie cu privire la depunerea cererilor pentru ajutoarele de încălzire" pentru că, începând din acest an, persoanele care dețin peste 20 de ovine, mai mult de trei porcine și 1.000 de metri pătrați în curte nu mai au cum să mai primească ajutor de la stat. Mai mult decât atât, edilul susține că nici cei care au în proprietate peste trei hectare de teren arabil nu mai pot primi aceste sume de bani, iar ceea ce îl deranjează e că primarii trebuie să facă anchete sociale pentru a verifica persoanele care depun cereri pentru ajutor. "Aceste acte normative ne-au pus în niște situații delicate. Ce să-i spun eu omului să facă pentru a lua ajutor? Să-și împuște oaia din ogradă? Să mă duc să-i număr porcii? Până ajung eu, el taie unul și-l mănâncă", explică, evident deranjat, primarul din Mihail Kogălniceanu.
Șeful administrației locale își amintește și că, iarna trecută, 875 de familii au beneficiat de ajutor de încălzire, dar că, mai mult ca sigur, numărul dosarelor va fi redus drastic anul acesta, din cauza noilor prevederi.

"Regulile jocului s-au schimbat"
Nici primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi, nu este încântat de noile prevederi, cu atât mai mult cu cât, potrivit explicațiilor sale, oricum avea nemulțumiri pe marginea modului de acordare a ajutoarelor. Gospodarul șef este de părere că cei din mediul rural "nu înțelegeau mare lucru din acești bani, fiindcă până acum doi ani nu primeau banii grămadă, ci lunar. Iar fiindcă era vorba de sume mici, uneori nu mai ajungeau cu ei acasă, fiindcă se «încălzeau» pe drum, la cârciumă".
Cristian Telehoi a declarat și că, din cele trei mii de gospodării existente în comună, în precedentul sezon rece aproximativ o mie dintre ele au primit ajutor pentru încălzire, dar că, din cauza înăspririi condițiilor, anul acesta situația va fi alta. Cu toate că "regulile jocului s-au schimbat pentru iarna ce vine", primarul a preferat să nu dea un pronostic referitor la numărul familiilor care vor mai primi acești bani până când nu se va încheia termenul de depunere a cererilor.

Criterii aberante
Șeful administrației publice locale din Agigea, Cristian Cîrjaliu, consideră că ordonanța și hotărârea de guvern menționate "au introdus niște criterii suplimentare aberante", din cauza cărora multe familii vor fi nevoite să treacă peste iarnă fără căldură.
Cîrjaliu enumeră printre aceste criterii, ca și primarul din Mihail Kogălniceanu, de altfel, faptul că cei care dețin fie mașini de peste 1.600 cmc, fie peste trei bovine, fie o drujbă!!! nu vor mai avea parte de ajutorul pentru încălzirea locuinței. Primarul din Agigea se declară indignat de noile criterii, care nu sunt nici măcar cumulative. El susține că centralizarea beneficiarilor de ajutor din iarna 2010-2011 va arăta, cu siguranță, altfel decât situațiile anilor trecuți. Și asta fiindcă "trendul este acela de sărăcire a populației".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3054 secunde