Rata încasării taxelor și impozitelor locale de către primăriile constănțene a scăzut în 2010

3297
Rata încasării taxelor și impozitelor locale de către primăriile constănțene a scăzut în 2010 - c50588e54f5d6e73da64f5e309e63486.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă problemele de care se lovesc atunci când vine vorba de accesarea fondurilor europene și de reducerea cheltuielilor publice, în baza Ordonanței de Urgență 55/2010, primarii constănțeni se confruntă, anul acesta, cu o scădere considerabilă a ratei de încasare a impozitelor și taxelor locale la buget. Ei pun acest aspect pe seama crizei financiare ale cărei efecte par să influențeze aproape orice domeniu și mărturisesc că regretă faptul că s-a ajuns până acolo unde au fost nevoiți să blocheze conturile persoanelor juridice care nu și-au achitat aceste dări.

Diferențe de peste 20 de procente
În ceea ce privește localitatea Mihail Kogălniceanu, primarul Valer Iosif Mureșan declară că "la data de 15 septembrie 2010 procentajul de încasare a taxelor și impozitelor locale este de 43%". La aceeași dată, în 2009, rata de încasare a acelorași impozite și taxe era de 67%, conform spuselor primarului. O diferență, deci, de peste 20 de procente. Șeful administrației publice locale pune acest aspect pe seama situației financiare, mai exact a faptului că mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, în timp ce altora le-au fost diminuate veniturile.
Valer Iosif Mureșan a declarat și că administrația locală "apelează la tot ce înseamnă variante legale pentru recuperarea banilor din taxe și impozite pentru că altfel intervine Curtea de Conturi".

Executarea silită, ultima soluție
Și Primăria Eforie se confruntă cu o scădere a ratei de încasare a birurilor locale. Primarul Ovidiu Brăiloiu precizează că la această situație s-a ajuns din cauza crizei: "Oamenii n-au bani să plătească. Sunt probleme foarte mari. Sezonul n-a fost grozav nici el, a fost chiar modest".
Conform spuselor edilului-șef, rata de încasare a impozitului pe teren în cazul persoanelor fizice este cu 20% mai mică față de 2009, atunci când ea ajungea la 70%. În ce privește persoanele juridice, rata de încasare pentru același tip de impozit a scăzut de la 51% în 2009, la 45% în 2010.
Ovidiu Brăiloiu a menționat că administrația locală "apelează la executări silite, la blocări de conturi pentru a-și recupera restanțele, și asta în condițiile în care taxele și impozitele pe 2010 n-au fost majorate, ele rămânând la nivelul celor din 2009". Nu în ultimul rând, primarul orașului Eforie a afirmat că "e regretabil că se ajunge la situații ca pe vremuri, când oamenilor li se lua câte ceva din casă pentru ce datorau".

Salvarea vine de la recolta… de toamnă
Probleme în încasarea de taxe și impozite sunt și în comuna constănțeană Peștera, acolo unde, potrivit spuselor primarului Valentin Vrabie, "gradul de colectare e mult mai scăzut față de anul trecut". "La persoanele juridice nu sunt probleme. La cele fizice, însă, da. Problemele sunt la impozitele pe locuințe și terenuri agricole. Oamenii și-au pierdut locurile de muncă, salariile lor au scăzut", explică gospodarul șef din Peștera. Întrebat dacă întrevede o remediere a acestei situații, primarul Valentin Vrabie a afirmat că "oame-nii au promis că după recoltarea culturilor de toamnă, îndeosebi a celei de floarea soarelui, vor plăti taxele și impozitele".
Vrabie a recunoscut că "situația e foarte delicată, s-au făcut inclusiv somații, fiindcă nici administrația locală nu mai poate supraviețui prea mult fără bani".
În comuna constănțeană Agigea situația nu e disperată dar, chiar și așa, rata de încasare a scăzut, comparativ cu 2009, cu 10 procente, conform declarațiilor primarului Cristian Cîrjaliu. Spre deosebire, însă, de comuna Peștera, în Agigea nu persoanele fizice sunt problema, ci persoanele juridice. "Persoanele fizice sunt mult mai fair play, îndeosebi pensionarii. Problema e cu persoanele juridice. Ele nu-și plătesc la timp taxele. Fapt pentru care, conform Codului Fiscal, recurgem la blocarea conturilor", a menționat Cîrjaliu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4092 secunde