Europarlamentarul Nicu Ștefănuță va negocia noile norme europene privind calitatea aerului

991
Europarlamentarul Nicu Ștefănuță va negocia noile norme europene privind calitatea aerului - fondstefanuta-1674242607.jpg

Articole de la același autor

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță a fost numit săptămâna aceasta raportorul grupului Renew Europe pe dosarul revizuirii legislației UE privind calitatea aerului înconjurător.

„Poluarea aerului continuă să fie principala cauză de mediu a deceselor premature în UE. În fiecare an, zeci de mii de români mor prematur și un număr și mai mare de cetățeni suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Standardele europene privind calitatea aerului vor fi revizuite, dar și noi, ca țară, trebuie să ne facem partea. Este timpul să tratăm poluarea aerului ca o prioritate națională și să conștientizăm că e nevoie de măsuri și investiții care să pună sănătatea cetățenilor pe primul loc”, a declarat, după numire, eurodeputatul român.

Comisia Europeană va stabili standardele UE privind calitatea aerului pentru 2030, obiectivul principal fiind reducerea la zero a poluării aerului până în 2050. De asemenea, propunerea legislativă le permite persoanelor a căror sănătate suferă de pe urma poluării aerului să primească o compensație în cazul constatării vreunei încălcări a normelor UE în materie de calitate a aerului.

Se vor îmbunătăți și cerințele privind monitorizarea și modelarea calității aerului, care vor permite verificarea mai precisă a respectării standardelor, inclusiv la niveluri mai scăzute ale concentrațiilor cunoscute în prezent ca fiind dăunătoare.

România se află în procedură de infringement pentru nerespectarea normelor privind calitatea aerului. Monitorizarea calității aerului în țara noastră continuă să fie deficitară, iar mai multe oraşe se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește poluarea atmosferică.

Reamintim că, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din umbră al Regulamentului asupra mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), a negociat împreună cu Consiliul Uniunii Europene un acord istoric pentru climă și pentru competitivitatea Europei, ce va ajuta la promovarea unei ajustări eficiente a carbonului la nivel mondial și care va prevede un mecanism robust, fără precedent, compatibil cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

După mai mult de 10 ore de negocieri, cele trei instituții europene au stabilit reguli obligatorii pentru a se asigura că toți poluatorii, indiferent de unde se află locul de producție, plătesc în mod egal pentru emisiile lor. Mai concret, acordul subliniază importanța stabilirii unui preț corect și nediscriminatoriu pentru emisiile de CO2 încorporate în produsele care sunt importate pe teritoriul Uniunii Europene.

Odată cu adoptarea Regulamentului privind reducerea la minim a defrișărilor globale și combaterea degradării pădurilor și odată cu prilejul atingerii unui consens în privința noului CBAM, Europa poate deveni o putere verde suverană, ale cărei reguli climatice și comerciale continuă să fie din ce în ce mai bine interconectate între ele.

Noua lege CBAM ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie 2023, însă până atunci mai trebuie adoptată formal de către Parlament și Consiliu, apoi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4537 secunde