Potrivit unor surse PD-L citate de HotNews,

Guvernul Boc II demisionează dacă moțiunea PNL-UDMR e declarată constituțională

723
Guvernul Boc II demisionează dacă moțiunea PNL-UDMR e declarată constituțională - 79c57bf41c34485dfe8b0d15d45a5fa2.jpg
Surse de la vârful PD-L au declarat pentru HotNews că Guvernul Boc ia în calcul varianta demisiei înainte de moțiunea de cenzură "pentru a lăsa PNL, UDMR și PSD fără obiectul muncii". Curtea Constituțională urmează să se pronunțe azi asupra sesizării depuse de democrat-liberali împotriva moțiunii de cenzură PNL-UDMR. Una dintre variantele discutate intens în aceste zile este demisia Guvernului în situația în care Curtea va respinge contestația PD-L. În tot cazul, miniștrii cabinetului Boc ar urma să se întrunească azi într-o ședință, iar o decizie clară urmează să fie luată în funcție de sentința judecătorilor.
Aceleași surse susțin că varianta demisiei a fost dezbătută în week-end în cerc restrâns. Potrivit calculelor, democrat-liberalii vor să fie cu un pas înaintea opoziției PSD-PNL, urmând ca Guvernul să demisioneze înainte de dezbaterea moțiunii.
Alți lideri PD-L resping, însă, varianta demisiei, pe motiv că ar fi greu de explicat de ce Guvernul Boc renunță singur la mandat din moment ce a anunțat că-și asumă răspunderea pe Legea pensiilor. Aceștia susțin că e mai bine ca Guvernul "să moară eroic" în Parlament, în caz că moțiunea de cenzură a opoziției va fi votată.
Parlamentarii PD-L au sesizat săptămâna trecută Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea moțiunii. Democrat-liberalii au invocat articolului 113 din Constituție care prevede că, dacă o moțiune de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea. Cu alte cuvinte, parlamentarii PD-L susțin că depunerea moțiunii intitulată "11 împotriva României" este neconstituțională. Surse din conducerea PD-L au declarat, pentru HotNews, că se așteaptă decizia Curții Constituționale. În cazul în care se decide că moțiunea PNL-UDMR este constituțională, Cabinetul Boc II își va da demisia în aceeași zi. Conform planului, Cabinetul va fi convocat în ședință de urgență și toți miniștrii își vor depune mandatul.
"Așteptăm decizia Curții Constituționale. Toți miniștrii au fost informați că luni (n.r. - azi) există posibilitatea să se convoace o ședință extraordinară de Guvern. Miniștrii știu că dacă ședința va fi convocată trebuie să-și depună toți mandatele. Oricum, aveam un termen de 45 de zile să venim cu un nou Guvern în Parlament și cred că este mai bine să demisionăm decât să dam satisfacție PSD și PNL să ne pice în Parlament", au declarat pentru HotNews sursele democrat-liberale.
În data de 1 octombrie, miniștrii PSD au demisionat, iar coaliția s-a rupt. Premierul Emil Boc a luat decizia ca activitatea Guvernului să fie asigurată cu interimari de la PD-L. Astfel, Cătălin Predoiu a preluat interimatul la Externe, Adriean Videanu la Sănătate, Radu Berceanu la Agricultură, Elena Udrea la Mediu, Gheorghe Pogea la Ministerul Muncii, Gabriel Sandu la Ministerul pentru IMM-uri, Sorina Plăcintă - ministru pentru relația cu Parlamentul și premierul Emil Boc - la Educație.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2357 secunde