Constănțenii mai au la dispoziție o săptămână pentru a dezbate taxele și impozitele majorate pentru 2010

1261
Administrația publică locală a pus la dispoziția locuitorilor municipiului Constanța proiectul de hotărâre referitor la stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2010. Acesta e supus dezbaterii publice începând cu data de 8 octombrie și este publicat, cu documentația aferentă, pe site-ul Primăriei Constanța (www.primaria-constanta.ro), dar și pe site-ul Serviciului Public de Impozite, Taxe și alte venituri ale Bugetului Local Constanța (www.spit-ct.ro). Astfel, constănțenii au posibilitatea de a se pronunța, până la data de 20 octombrie, cu privire la noile taxe și impozite pe care vor fi nevoiți să le achite începând din 2010. Ei o pot face în scris, atât în varianta corespondenței tradiționale, cât și în cea a poștei electronice.
Dintre majorările de taxe și impozite care vor avea, cel mai probabil, cel mai mare impact asupra constănțenilor, menționăm impozitul pe clădiri pentru persoane fizice, dar și pentru persoane juridice. Conform proiectului publicat pe pagina web a Primăriei Constanța, cetățenii urbei de la malul mării vor achita impozitul pe clădiri diferențiat, în funcție de dotarea fiecărei clădiri în parte cu instalație electrică, de apă, de canalizare și de încălzire. De asemenea, valorile impozabile pe metru pătrat de suprafață construită la clădiri și alte construcții din intravilan se aplică în funcție de zona în care e situată clădirea: A, B, C sau D. Acestea din urmă au fost stabilite prin hotărârea de CLM Constanța 614/2002 modificată și completată prin hotărârea 236/2005 privind încadrarea pe zone a terenurilor din municipiul Constanța. Ca exemplu, amintim majorarea impozitului pentru o "clădire din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic din zona A", caz în care valoarea pe metru pătrat va fi majorată de la 797 de lei, în 2009, la 967 lei în 2010.
De mărit se vor mări și taxele pe terenurile cu construcții amplasate în intravilan, astfel că, pentru un teren situat în zona A, valoarea impozitului va crește de la 7.326 de lei pe hectar, în 2009, la 8.889 lei în 2010.
În aceeași ordine de idei, proiectul supus dezbaterii publice prevede și taxele pentru terenurile aparținând domeniului public și privat al Constanței pe care sunt amplasate construcții cu caracter provizoriu, respectiv garaje. Cu excepția garajelor situate pe 25 de artere din Constanța, pentru care cetățenii vor fi nevoiți să achite, anual, 39 de lei pe metrul pătrat, ceilalți vor plăti pentru aceste construcții 13 lei/metrul pătrat/an.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2677 secunde