Imagini document / 25 DE ANI DE LA REVOLUȚIE - 22 decembrie 1989: Fuga lui Ceaușescu și zeci de mii de oameni în stradă, sub tiruri de gloanțe

502
1

Articole recomandate

În 22 decembrie 1989, zeci de mii de bucureșteni au ieșit în stradă și l-au forțat pe Nicolae Ceaușescu să fugă cu un elicopter. Câteva ore mai târziu, instituții publice erau atacate de "teroriști" cu focuri de armă. Medicii de la Ambulanță spun că au dus zeci de răniți, sub tiruri de gloanțe, scrie Mediafax.


După mai puțin de opt ore de când Nicolae Ceaușescu era anunțat că mișcarea de stradă a fost reprimată și zona centrală a Capitalei a fost degajată de manifestanți, zeci de mii de muncitori de pe marile platforme industriale se îndreptau, în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, spre sediul Comitetului Central al PCR și Piața Universității, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanți.

Oamenii, plecați de la ora 07, mergeau în coloane, din Militari, Pipera, de la Uzinele "23 August" și Republica, spre centru orașului, purtând steaguri fără stema Republicii Socialiste România. Barajele instalate pentru a împiedica accesul în Piața Universității și în Piața Palatului s-au dovedit inutile. Două ore mai târziu, Piața Universității era plină de demonstranți care cereau Armatei și Miliției să treacă de partea lor.

Cu puțin înainte de ora 10.00, Nicolae Ceaușescu, în sediul Comitetului Central al PCR, prezida ultima ședință, în care anunța că, din cauza situației extrem de grave, a preluat conducerea armatei și a instituit starea de necesitate în întreaga țară, care interzicea întrunirea în grupuri mai mari de cinci persoane. La acea oră, în centrul Bucureștiului se aflau sute de mii de oameni.

Manifestanții care au ocupat piața din fața Comitetului Central au forțat ușile masive ale clădirii și au escaladat balconul. Nicolae și Elena Ceaușescu s-au refugiat pe acoperișul clădirii, unde erau așteptați de un elicopter. După fuga dictatorului, manifestanții au ocupat atât Comitetul Central, cât și sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluției.

Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generală a fost înlocuită de haos, odată cu atacarea cu focuri de armă a unor instituții publice de către indivizi necunoscuți, numiți generic "teroriști".

În București, de la izbucnirea protestelor, s-au tras focuri de armă în Piața Universității, la sediul CC și la sediul Televiziunii, dar și în alte zone ale orașului. În acele zile erau frecvente informațiile privind atacuri asupra unor instituții importante. Psihoza creată a dus și la situații în care cei care aveau armă au deschis focul tocmai asupra celor veniți să-i ajute.

Medici de la Ambulanța București își amintesc evenimentele din decembrie 1989, în care nu mai exista coordonare, ci doar o fugă continuă la răniți și la spitale, fiind zile întregi în care nu au mai plecat acasă.

Potrivit statisticilor oficiale, citate de Mediafax, la Revoluție, 1.142 de persoane și-au pierdut viața, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reținuți.

Războiul de stradă cu inamici a căror identitate rămâne și astăzi, cel puțin în parte, necunoscută s-a încheiat în 25 decembrie 1989, când Nicolae și Elena Ceaușescu, prinși la Târgoviște, au fost executați în urma unui proces sumar, judecat de un tribunal militar.

Soții Ceaușescu, acuzați de genocid 

Soții Ceaușescu au fost acuzați de genocid și de subminarea puterii de stat, întrucât au determinat, în decursul vremii, moartea a 60.000 de persoane, au organizat acțiuni armate împotriva poporului român și a puterii de stat, au distrus bunuri obștești și au încercat să fugă din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuși la bănci din străinătate. Aceste acuzații formulate de completul de judecată au fost încadrate în categoria crimelor grave săvârșite împotriva poporului român. Sentința a fost executată în 25 decembrie 1989, în jurul orei 14.45, în incinta garnizoanei din Târgoviște.

Ulterior, a fost pusă în discuție legalitatea tribunalului care i-a condamnat și executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, în ziua de Crăciun a anului 1989. Dosarul soților Ceaușescu a dispărut imediat după redactarea sentinței, în perioada ianuarie-februarie 1990, iar judecătorul care i-a condamnat, colonelul de justiție Gică Popa, s-a sinucis la 1 martie 1990.



Articolul integral AICI


Comentează știrea

prenume
22 decembrie 2014
job online

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : 23 de ani de când trăim în libertate
Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013
Stire din Actual : Proteste în Egipt soldate cu 110 răniți
Pagina a fost generata in 0.5092 secunde