Primăriile și CJC dorm

Județul Constanța, codaș la fonduri europene

634
Județul Constanța, codaș la fonduri europene - fondurieuropene3-1310584405.jpg

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat studiul intitulat "Fondurile structurale - de la oportunitate de dezvoltare la buget de pradă. Șansele redresării României prin fonduri structurale". Studiul urmărește și identifică o serie de probleme structurale ale managementului actual al fondurilor europene și prezintă cifre exacte cu privire la absorbția de fonduri, atât la nivel de regiune, cât și pentru fiecare județ în parte.
Din punct de vedere al alocării geografice în funcție de regiunile sărace care constituie priorități, sud-estul cu județele: Brăila, Buzău, Con-stanța, Galați, Tulcea și Vrancea se situează pe locul patru, după zonele de nord-est, sud-vest și regiunea de sud. Ca și finanțări acordate pe regiuni, zona de sud-est a avut 173 de proiecte cu o valoare totală de 1, 67 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde au fost alocați de Uniunea Europeană.
În lista bugetelor alocate pentru proiecte la nivelul fiecărui județ care a accesat Programul Operațional Regional (POR) până în prezent, Constanța se situează pe locul 20. Valoarea totală a proiectelor este de 329 milioane de lei, din care 208 milioane reprezintă fonduri euro-pene.
În ceea ce privește distribuirea fondurilor, cele 208 milioane de lei au fost împărțite astfel: 153 milioane lei au fost atrași de către autoritățile locale, 54 milioane de lei au mers la firmele constănțene, iar 653.218 lei au fost absorbiți de ONG-urile locale. Cu aceste cifre, firmele constănțene se clasează pe locul patru, la nivel național, în topul compa-niilor care au reușit să atragă cele mai multe fonduri europene după societățile din Iași, Sibiu și Bacău. Menționăm că raportul IPP ia în con-siderare atât proiectele contractate de Consiliul Județean, cât și cele contractate de localitățile componente, respectiv de firmele din județe.
În topul sumelor accesate pe diferitele axe ale Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Constanța se situează pe locul 17. Autoritățile locale din județ au primit prin POSDRU 1,3 milioane lei din partea Uniunii Europene. De asemenea, prin acest program alți 7 milioane de lei au mers către firme, iar 64 milioane de lei au ajuns la ONG-urile din județ.
În ultimă instanță, în topul județelor cu cele mai multe fonduri accesate prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative, Constanța se situează pe locul trei, după București și Bacău. În județul nostru au existat proiecte prin PODCA cu o valoare totală de 9 milioane de lei, din care 4 milioane au fost deja plătiți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4695 secunde