Mangalia, cel mai scump oraș din România: gigacaloria costă 678 de lei

677
Mangalia, cel mai scump oraș din România: gigacaloria costă 678 de lei - cristianradu-1349876838.jpg
Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a declarat pentru "Cuget Liber" că locuitorii din sudul litoralului abonați ai sistemului centralizat de termoficare care doresc să aibă apă caldă sunt obligați să plătească, actualmente, aproximativ 700 de lei pe gigacalorie, furnizarea agentului termic fiind asigurată în continuare de Callatis Therm. Edilul a precizat că această problemă va fi soluționată în maximum o lună de zile, când toate punctele termice din municipiu vor fi trecute

în administrarea Consiliului Local.

Totuși, până când reprezentanții primăriei Mangalia vor reuși să întrunească toți pașii legali necesari trecerii punctelor termice în administrarea municipalității, locuitorii din sud vor avea de ales între a-și încălzi apa la aragaz sau a plăti 678 de lei pentru gigacalorie. Situația devine mai sumbră dacă ne gândim la faptul că, potrivit edilului, Callatis Therm are intenția de a crește prețul gigacaloriei la aproximativ 800 de lei.

Precizăm că membrii CL Mangalia au adoptat, marți, în cadrul unei ședințe extraordinare o hotărâre prin care s-a aprobat punerea în executare a sentinței civile nr. 2190/11.11 2011, pro-nunțată de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 11139/118/2011, care a dat câștig de cauză SC Calla-

tis Therm în decizia de majorare a prețului gigacaloriei către populație la 575 lei fără TVA (678 lei cu TVA). În cadrul aceleiași întrevederi, Consiliul Local a adoptat și o serie de măsuri de organizare și funcționare internă a SC Goldtherm Mangalia SA, delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) prin atribuire directă către SC Goldtherm Mangalia și completarea mandatului Comisiei numite prin HCL în sensul negocierii cuantumului și a modalităților de plată a sumelor datorate către SC Callatis Therm SA.

Cu privire la acest aspect, Cristian Radu a ținut să precizeze: "Este o hotărâre a tribunalului care datează din 2011 și pe care membrii fostului Consiliu Local nu au adoptat-o. Aceasta nu se mai poate aplica anul acesta pentru că noi vom prelua punctele termice și le vom gestiona prin SC Goldtherm Mangalia. Astfel, prețul de furnizare al gigacaloriei către populație va fi cel despre care am discutat și în campanie, respectiv 300 de lei. Încă nu avem un preț concret de producție, dar nu are foarte mare importanță acest aspect, pentru că noi vom achiziționa combustibilul direct de la producători. Nu vor mai exista intermediari. Mai mult de atât, vor exista și subvenții, de la bugetul local și de stat".

Apă caldă, doar dacă te ține buzunarul

Întrebat dacă actualmente oamenii din Mangalia au apă caldă, Radu a menționat: "Puțin. Au cei care vor. Callatis Therm este obligat să asigure continuitatea pentru 90 de zile. Cei care vor să plătească la prețul impus de Callatis Therm, adică aproximativ 600 de lei pe gigacalorie, au apă caldă, dar acest lucru nu o să mai dureze mult timp. Ei au vrut să crească prețul la 800 de lei. Contractul a fost reziliat, li s-a retras și autorizația de funcționare, iar în maxim o lună de zile vom reuși să preluăm toate punctele termice și vom scăpa de această companie. Totuși, există o serie de parametri legali pe care trebuie să îi întrunim și nu putem grăbi acest proces". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9424 secunde