Marcel Ciolacu: „PSD ar putea solicita modificarea Constituției”

227
Marcel Ciolacu: „PSD ar putea solicita modificarea Constituției” - ciolacuconstitutie-1615313915.jpg

Articole de la același autor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că PSD ar vrea modificarea Constituției, astfel încât dacă un partid aflat într-o coaliție iese de la guvernare să se organizeze alegeri anticipate. Modificarea Constituției presupune însă un proces dificil, fiind necesară adoptarea modificărilor cu o largă majoritate parlamentară, iar mai apoi modificările trebuie aprobate prin referendum.

„Dacă, pe parcursul celor 4 ani de mandat, o formațiune iese din respectiva majoritate, se fac alegeri anticipate. Nu mai există „Stai că iese USR, intră PSD, iese PNL, rămâne USR”. Nu, ai rezultatul alegerilor, s-a hotărât o majoritate sau un guvern minoritar, așa mergi toți cei 4 ani. Nu faci tu modificări în timpul jocului”, a declarat președintele PSD, pentru DC News.

Procedura modificării Constituției prevede adoptarea textului de Camera Deputaţilor şi de Senat cu o majoritate de cel puţin 2/3 din numărul membrilor fiecărei Camere; dacă textul adoptat de cele două camere este diferit, se ajunge la procedura de mediere; dacă nici prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul membrilor lor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau propunerii de revizuire.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5787 secunde