Philip Gordon, trimisul SUA la București:

"N-aș fi venit aici dacă nu era senzația că lucrurile alunecă în direcția greșită"

222

Trimisul SUA la București, Philip Gordon, a spus, într-o întâlnire în Capitală cu reprezentanți ai societății civile, că nu s-ar fi aflat în România la mijlocul lunii august dacă Statele Unite nu ar fi avut senzația că aici se întâmplă ceva foarte important și care alunecă în direcția greșită.

Departamentul de stat a publicat remarcile făcute de Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, care a avut loc în timpul vizitei la București.


"Voi fi foarte deschis: suntem îngrijorați la Washington în legătură cu evoluțiile de aici. Le urmărim foarte atent. Eu n-aș fi fost aici, la mijlocul lunii august, dacă nu ar fi fost ceva, dacă nu am fi avut senzația că se întâmplă ceva foarte important și care alunecă în direcția greșită, motiv pentru care este foarte important pentru mine să fiu aici", a spus Gordon, potrivit sursei citate de Mediafax.
El a precizat că se așteaptă să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă și să comunice mesaje Guvernului și liderilor politici în legătură cu "îngrijorările și potențialele consecințe pentru România" ale evoluțiilor din țară, care, în opinia SUA, trebuie să fie în spiritul democrației și al respectării independenței sistemului judiciar.


Gordon le-a mai spus celor prezenți că, în afară de a evidenția atenția cu care SUA urmăresc situația și gradul în care sunt preocupate, dorește să afle de la interlocutorii săi, inclusiv comunitatea de afaceri, perspectiva pe care o au asupra evoluțiilor din România și cum pot ajuta Statele Unite.


Acesta a declarat că SUA susțin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autorităților de la București, precizând că a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii români cu care a discutat, rămânând de văzut dacă aceștia vor respecta ce au spus.


El a precizat că SUA sunt preocupate de recentele evoluții legate de referendum și de procesul prin care acesta este revizuit.


"Am venit și pentru a exprima aceste preo-cupări. Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat", a spus Philip Gordon.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2498 secunde