Noul ministru Sevil Shhaideh:

"Nu sunt prevăzute comasări de comune. Pentru regionalizare, avem nevoie de revizuirea Constituției"

411
1

Articole de la același autor

Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh, a avut, ieri, o întâlnire cu fostul deținător al portofoliului, Vasile Dîncu. 


Sevil Shhaideh și Vasile Dîncu au făcut o analiză a ceea ce s-a făcut anul trecut, cu accent pe cea mai importantă strategie, respectiv, cea care privește dezvoltarea și formarea funcției publice. De asemenea, ei au adus în discuție programul pentru capacitatea administrativă care are incidență directă asupra formării din administrație și au vorbit despre modernizarea administrației. Totodată, cei doi au mai discutat despre Codul Administrativ, Codul Urbanismului, fondurile europene și descentralizare. 


În ceea ce privește administrația publică locală, Sevil Shhaideh a declarat că, în acest domeniu, sunt mai multe puncte sensibile. În acest sens, ea a spus că dorește clarificarea răspunderii administrative la nivelul aparatului de specialitate, respectiv la nivelul aleșilor locali și al demnitarilor. 


"Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor aparatului de specialitate. Uitați-vă la o autorizație de construire, unde secretarul autorității administrativ-teritoriale răspunde pentru legalitatea actului respectiv, arhitectul-șef răspunde pentru încadrarea în toate prevederile solicitate în certificatul de urbanism, PUG, PUZ, avize de mediu, dar primarul este singurul care astăzi răspunde în fața legii dacă ceva este în neregulă cu această autorizație de con-struire. În acest sens, se impune clarificarea competențelor", a explicat Sevil Shhaideh. 


Cu alte cuvinte, fiecare angajat al unei primării sau consiliu județean ar trebui ca, pe viitor, să răspundă pentru semnătura lui. 


v v v


Pe de altă parte, nici proiectul regionalizării nu va fi dat uitării, însă acesta nu poate fi pus, deocamdată, în practică, momentul oportun fiind după revizuirea Constituției. 


"În 2013, proiectul de regionalizare-descentralizare era un proiect compact. Regionalizarea, ca să poată să pornească ca și proiect cu sarcini descrise, cu elemente funcționale, avea nevoie de un element important, respectiv revizuirea Constituției. Din aceste considerente, partea de regionalizare se va pune în operă abia atunci când va exista proiectul de revizuire a Constituției. Chestiunea legată de funcțiunile pe regiuni, ce va face, cum va face, ce competențe, acestea erau deja pregătite", a afirmat Sevil Shhaideh. 


Totuși, ea a adăugat că se continuă descentralizarea competențelor. 


În plus, Sevil Shhaideh a mai adăugat că în programul de guvernare nu sunt prevăzute comasări de comune și a spus că o parte din redevențe ar trebui să revină și comunității locale unde se exploatează resursa. 


"Personal, cred că acolo unde se exploatează resursa la nivelul unității administrativ-teritoriale trebuie să revină ceva din acea redevență și comunității locale", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh. 


Comentează știrea

Hollywood
6 ianuarie 2017
Comasări

Păcat că nu se fac comasările astea, aș fi dat Palazu Mare și Mamaia la Năvodari și aș fi luat Cumpăna și Lazu la Constanța. Iar primar la Constanța lărgită aș fi ales-o pe Gâju, chiar dacă este PSD dar are mai multă minte, coaie și viziune decât Făgădău. Plm.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3281 secunde