Potrivit prefectului Claudiu Palaz,

"Nu trebuie să încălcăm legalitatea cu oportunitatea înființării pepinierelor silvice"

3940
La finalul ședinței Consiliului Județean Constanța de ieri, șeful instituției, Nicușor Constantinescu, a ținut să dedice un moment special Programului județean de înființare a pepinierelor silvice din județul Constanța.
Nicușor Constantinescu s-a arătat revoltat și foarte nedumerit de acțiunea prefectului Claudiu Palaz de a ataca în contencios administrativ hotărârile consiliilor locale din Medgidia și Chirnogeni, care au aprobat transmiterea unor terenuri în administrarea CJC în vederea înființării unor pepiniere silvice. "Nu pot să îmi explic. Nici măcar nu sunt de interes imobiliar. Ce trebuie să fac eu acum? Chiar nu înțeleg", s-a adresat Nicușor Constantinescu consilierilor județeni.
În replică, prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a declarat că este un susținător al înființării pepinierelor silvice și al programelor de împădurire, însă numai în condițiile în care se respectă legea. "Nu trebuie să încălcăm legalitatea cu oportunitatea. Dacă se respectă legea, nu avem nicio problemă. Eu salut acțiunile Consiliului Județean Constanța, însă acestea trebuie să respecte legea", a spus scurt pre-fectul. Claudiu Palaz a mai precizat că a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, cu cei ai Direcției Silvice, Agenției pentru Protecția Mediului și ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și este un susținător al înființării cordoanelor forestiere, însă numai în condițiile legii.

Sute de hectare, în atenția Prefecturii
Prefectul Claudiu Palaz a solicitat, săptămâna trecută, anularea unor hotărâri locale aprobate de către administrațiile locale din Chirnogeni și Medgidia, în lunile martie și apri-lie. În cazul municipiului Medgidia, sunt vizate 49,2 hectare, teren neproductiv, iar în cazul comunei Chirnogeni, 219 hectare (197 hectare - teren neproductiv și 22 hectare - pășune), potrivit primarului Gheorghe Manta. Manta a mai menționat că, spre deosebire de Medgidia care a primit și o motivație a acțiunii prefectului, Chirnogeni nu a primit decât o notă de informare după decizia lui Claudiu Palaz de a ataca în contencios administrativ hotărâ-rea consiliului local.

Încălcarea prevederilor legale în materie
Așa cum se arată în motivarea cererii prefectului în cazul Medgidiei, există câteva nereguli privind situația terenului în cauză. "Acest teren a fost prins în Registrul cadastral al Consiliului Local Medgi-dia în anul 1997, ca teren neproduc-tiv în suprafață de 49,20 de hectare, fără a fi validat ca rezervă a Consiliului Local, în anexa 17 din Hotărârea nr. 131/1991 republicată", se precizează în aceeași cerere. În plus, prefectul mai susține că, "în anul 2005, când a intrat în vigoare Hotărârea nr. 890/2005, privind aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire și funcționare a comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, Consiliul Local avea obligația de a revalida anexa 21 care cuprinde suprafețele de teren neatribuite și administrate de acesta".
Potrivit prefectului, prin adoptarea hotărârii din aprilie, au fost încălcate prevederile art. 2, alin. 1 din Ordinul 1090/2009, pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate. În Ghid se stipulează faptul că "Obiectul Programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizează împădurirea terenurilor agricole degradate". Însă acest program nu se poate aplica și municipiului Medgidia, întrucât terenul este neproductiv.
În sfârșit, Claudiu Palaz mai susține că parcela are o categorie improprie pentru înființarea unei pepiniere silvice, așa cum prevede anexa din Legea nr. 46/2008 prin care a fost aprobat Codul Silvic, potrivit căreia terenul neproductiv nu prezintă condiții care să permită instalarea și dezvoltarea unei vegetații forestiere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.466 secunde