Prefectul Eugen Bola a dat "undă verde" la majorarea retroactivă a gigacaloriei

859
10
Prefectul Eugen Bola a dat

Articole de la același autor

Hotărârea adoptată de consilierii locali constănțeni prin care gigacaloria va fi majorată retroactiv va fi pusă în aplicare deoarece prefectul județului Constanța, Eugen Bola, a dat, ieri, aviz de legalitate. 

În urmă cu o săptămână, mai exact la data de 26 martie, aleșii locali din Constanța au decis ca gigacaloria să fie majorată retroactiv începând cu data de 1 februarie deși, mai multe voci au reclamat că aplicarea ei încalcă principiul neretroactivității legii.

În acest sens, Organizația Județeană a Partidului Democrat Liberal a trimis, la timpul respectiv, o adresă prefectului județului, Eugen Bola, prin care îi solicita să atace în contencios-administrativ hotărârea Consiliului Local Constanța prin care s-a stabilit majorarea retroactivă a prețului gigacaloriei.

În memoriul adresat de PDL Constanța reprezentantului Guvernului în teritoriu se menționa, printre altele, că majorarea retroactivă a prețului gigacaloriei nu numai că este ilegală, dar împovărează și mai mult viața constănțenilor, care oricum plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară.

La rândul lui, prefectul a spus că așteaptă hotărârea consilierilor locali pentru a verifica legalitatea acesteia.

În urmă cu câteva zile, Primăria municipiului Constanța a comunicat Instituției Prefectului Constanța, Hotărârea Consiliului Local Municipal Constanța nr.56 privind aprobarea prețului local și a prețului local de facturare a energiei termice furnizată populației în municipiul Constanța, adoptată în ședința extraordinară din data de 26.03.2013.

În cursul zilei de ieri, Prefectura Constanța a emis un comunicat de presă în care se precizează că hotărârea în cauză a fost adoptată cu respectarea condițiilor de formă și de fond, prevăzute de Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală.

În acest context, prefectul județului Constanța, Eugen Bola, a spus că nu va ataca în contencios-administrativ hotărârea, pentru aceasta fiind dat aviz de legalitate.

Drept urmare, constănțenii vor plăti, din urmă, mai precis cu data de 1 februarie, gigacaloria majorată, adică 358,54 lei/Gcal., față de prețul anterior de 341,91 lei/Gcal.

Vizavi de această decizie, liderul PDL Constanța, senatorul Christian Gigi Chiru a declarat că așteaptă să vadă motivarea răspunsului la adresa transmisă prefectului și, ulterior, va acționa în consecință.

Comentează știrea

admirator
4 aprilie 2013
din pacate,

o bila neagra pentru domnul prefect. Sigur ca hotarirea a fost adoptata legal, dar votul consilierilor incalca prevederile, Constitutiei. Maine vor vota (legal) executarea unui opponent? Sa speram ca se ramine doar la acesta bila neagra si nu se va mai recurge la astfel de solutii in viitor!

admirator
4 aprilie 2013
no...

"s-a dat cu grofii!"

tata
4 aprilie 2013
nemernicilor

sa va arza scumpirea pe suflet si sa va umpleti de bube si toata durerea acestor locuitori ai constantei sa va ajunga si sa numai ai liniste mai nemernicule................sa te arda durerea..nu va e mila mai nenorocitilor ca ne chinuim ca nu ati facut nimic de cand ati preluat conducerea orasului si tarii.....o sa vaducetio aminte de cat rau ati facut cand va sfarsi neamurile voastre, copii ,ama, tati, soti si amanti in pom pe patul de boli, arsi si vai de voi........atunci sa va aduceti aminte cat rau ati facut......mai nenorocitilor suntem in postul mare chiar nu aveti mila de nimic ...........................veti plati si voi

Morituri te salutant !
4 aprilie 2013
Ave Caesar !

Sa ne traiesti prefectule.Esti prefectul inimilor noastre.Legalitatea m-a dat pe spate.Domn prefect,am si eu cateva intrebari.Care lege va da dreptul sa impartiti Romania(Constanta) in bogati si saraci, sau in subventionati si nesubventionati ? De ce unii platesc si altii nu platesc.Cine stabileste limita saraciei ? Unii spun ca limita saraciei este la 700lei/luna altii la 1500lei/luna,iar fostul Imperator din Mangalia (Mihai Claudius Septimius Severus Tusac) a stabilit in campania electorala ca limita saraciei este la 5000lei/luna.Ce lege spune ca unii au voie sa faca pipi si caca pe strada fara sa plateasca si altii nu au voie dar platesc taxa de habitat ? Aveti un raspuns ?

mishu
4 aprilie 2013
incorect

dle prefect nu s-a respectat legea nici de consilieri si nici de dvs. ca prefect aveti obligatia de a stabili caracterul legalitatii unui act normativ emis de consilieri. CONSTITUȚIA ROMÂNIEI - TITLUL II - Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale - CAPITOLUL I Dispoziții comune - Universalitatea - ARTICOLUL 15 - (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. sa inteleg ca nu cunoasteti prevederile constitutiei sau ca nu vreti sa respectati aceste prevederi?

juridic
4 aprilie 2013
respectati legea!

De la aplicarea principiului neretroactivitatii legii exista insa si unele exceptii, cand legile se 1. "Situatia când legea prevede expres ca se aplica únor fapte petrecute anterior, fara ca prin aceasta sa se îngradeasca drepturile fundamentale garantate prin Constitutie; 2. "În cazul cand este necesara înlaturarea únor situatii care frâneaza procesul transformarilor sociale; 3. "În cazul legilor interpretative prin care se clarifica înțelesul únor norme juridice care se aplica de la datele intrarii IN VIGOARE a normei interpretate , acestora în cazul in care apar ulterior; 4. "În cazul Legii penale mai favorabile, adica daca de la data savârsirii unei infracțiuni si până la data ultimului act de executare au aparut mai multe legi care sanctioneaza diferit aceeasi fapta, se va aplica legea penala cu sanctiunea mai blanda."aplica retroactiv, si anume:

*******
4 aprilie 2013
!?

"Astfel cum este definit prin art. 15 alin. 2 din Constituție, principiul neretroactivității legii dobândește cu totul alte efecte și alt conținut decât același principiu cuprins în art. 1 din Codul civil încă în vigoare, deși formulările, în esență, se suprapun: legea dispune numai pentru viitor. Constituția adaugă "cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile", în timp ce Codul civil trage o consecință logică prevăzând expres că legea nu are putere retroactivă. Mai puțin riguroasă ni se pare prima parte a art. 6 din noul Cod civil ("legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare…"), care precizează, în chip firesc, că "legea nu are putere retroactivă." Până la ridicarea neretroactivității la rang de principiu constituțional, obligația de a ține seama de aceasta revenea exclusiv judecătorului și, ca atare, astfel cum s-a precizat în literatura juridică,1 acest principiu se învedera "inoperant și inopozabil față de organul suprem de legiferare".

admirator
4 aprilie 2013
@juridic

in cazul nostru, nu e nici o exceptie de la regula... Deci? In plus, este vorba de calculul unor datorii. Cu alte cuvinte, intram pe tarimul Codului fiscal si al reglementarilor comerciale. Din cate stiu, orice schimbare a regulilor fiscal/financiare intra in vigoare incepind cu anul urmator votarii lor. SAU cu cel putin 6 luni dupa votare! Este vorba de proiecte financiar/bancare incheiate de multa vreme de firme si cetateni, luind in calcul vechiul pret al gigacaloriei. Aceasta lege retroactiva, poate sa falimenteze o gramada de firme si cetateni. Oricum, va aduce foarte multe necazuri financiare tuturor cetatenilor activi si tuturor firmelor, datorita mecanismului abuziv de implementare. Repet: daca primaria nu poate (sau nu vrea) sa stopeze majorarea pretului la gigacalorie, trebuie sa lase plata pe lunile februarie si martie la nivelul existent la data respectiva si sa recupereze sumele printr-o alta taxa temporara, cu aplicabilitate in viitor. (Sau sa mai reduca din cheltuielile cu borduri, etc. si sa acopere integral diferentele... 3,6% pe doua luni nu-I o gaura in cer... pentru bugetul primariei.)

admirator
4 aprilie 2013
nemaivorbind ca

intre RADET si consumatorii de caldura prin reteaua de termoficare (persoane fizice sau juridice) exista niste contracte comerciale. Aceste contracte nu pot fi incalcate unilateral si inca si retroactiv. Veniti-va in fire si stopati (cat mai aveti timp) abuzul! Sunt prea multe legi care interzic aceasta practica (schimbarea pretului la o marfa unilateral, cu character retroactiv). De ce va faceti de ras? Inutil. Absolut inutil. Suma in cauza e ridicol de mica si daunele imaginii publice imense. Nemaivorbind de faptul ca cei care nu respecta legile in vigoare capata o anumita aura... Dar, daca prefectura s-a dat la o parte, partidele de opozitie trebuie sa actioneze in justitie primaria si prefectura.

Lebron James shoes
26 septembrie 2014
Lebron James shoes

[url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebron James shoes[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]http://www.airmax90sale-uk.co.uk/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Air Max sale[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/producttags.html]http://www.airmax90sale-uk.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebron shoes[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/producttags.html]http://www.salomonukonline.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/producttags.html]http://www.mkoutletonline-us.com/producttags.html[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors outlet online[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre studio[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]http://www.salomonukonline.co.uk/[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon UK[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors Purses[/url] [url=http://www.salomonukonline.co.uk/]Salomon running shoes[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms outlet[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]http://www.mkoutletonline-us.com/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]http://www.runshoessale.org.uk/[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]cheap Nike Air Max 90[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]Lebrons shoes[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/producttags.html]http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet online[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop Sandals[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]http://www.lebron-jamesshoes.us/[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Air Max[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]http://www.cheapnikeairmax2014.us/[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors purses[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]Nike Air Max 2014[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop sale[/url] [url=http://www.mkoutletonline-us.com/]Michael Kors online outlet[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/producttags.html]http://www.lebron-jamesshoes.us/producttags.html[/url] [url=http://www.lebron-jamesshoes.us/]cheap Lebron shoes[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]Nike Air Max 90,Nike Air Max 1[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms shoes[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/producttags.html]http://www.cheapnikeairmax2014.us/producttags.html[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors outlet[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre UK[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/]Michael Kors handbags[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90 sale[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop[/url] [url=http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/producttags.html]http://www.michaelkorshandbagsoutlet2014.co.uk/producttags.html[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet online[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]Beats By Dre solo hd[/url] [url=http://www.airmax90sale-uk.co.uk/]Nike Air Max 90 UK[/url] [url=http://www.cheapnikeairmax2014.us/]cheap Nike Air Max 2014[/url] [url=http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/]http://www.beatsbydreonlineuk.org.uk/[/url] [url=http://www.karenmillensoutletuk.co.uk/]Karen Millen outlet[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Roshe Run[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]Toms shoes outlet[/url] [url=http://www.runshoessale.org.uk/]Nike Free Run[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]http://www.fitflopsonlinesale.com/[/url] [url=http://www.tomsshoes-outletonline.com/]http://www.tomsshoes-outletonline.com/[/url] [url=http://www.fitflopsonlinesale.com/]Fitflop shoes[/url] [url=http://www.mulberryoutletyork2014.co.uk/]Mulberry outlet york[/url] Lebron James shoes http://www.lebron-jamesshoes.us/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.456 secunde