Primăria Albești vrea să facă referendum, Prefectura se opune. "Se cere retrocedarea pășunilor"

710
4
Primăria Albești vrea să facă referendum, Prefectura se opune.

Articole de la același autor

Cu toate că s-au mobilizat exemplar pe rețelele de socializare pentru a se prezenta la urne în această duminică, atunci când erau chemați să răspundă la o întrebare ce viza pășunea localității, oamenii din comuna Albești nu vor mai fi consultați cu privire la acest subiect.


"Referendumul privind retroce-darea pășunilor din comuna Albești nu se mai organizează. După ce am adoptat Hotărârea de Consiliu Local prin care se dispunea organizarea consultării publice, Prefectura Con-stanța nu a dat aviz de legalitate și a atacat hotărârea la instanța de judecată. Așa că, deocamdată, ne judecăm și așteptăm decizia instanței de judecată", a declarat pentru "Cuget Liber", primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan. 


Probleme cu retrocedările
Situația privind retrocedarea terenurilor agricole este departe de a fi finalizată, una dintre localitățile care se confruntă cu asemenea problemă fiind comuna Albești. 


În urmă cu ceva timp, mai mulți moștenitori ai unor boieri care au avut pământuri în Albești au formulat cerere prin care transmiteau primăriei că vor să intre în posesia drepturilor ce li se cuvin ca moș-tenitori de drept. Toate bune și legale, numai că, terenurile care au fost solicitate au fost deja retrocedate în anii trecuți, astfel că pe raza comunei Albești nu mai sunt pământuri care să fie transmise moștenitorilor. 


"La primărie au fost primite cereri de retrocedare care cuprind 60 de hectare de teren formulate de moștenitorii foștilor boieri Coman, Ianculescu și alții. Noi nu mai avem terenuri disponibile, mai ales loturi întregi așa cum se solicită. Singurele terenuri sunt pășunile considerate bun public de care se folosesc toți proprietarii de animale din comună. Mai mult, după cum spune legea, dacă nu există teren arabil, pentru fiecare hectar solicitat administrația locală trebuie să restituie patru hectare de pășune, adică, în total la solicitările actuale ar fi 240 de hectare de pășune. În acest mod, localnicii nu ar mai avea unde să-și ducă animalele", a spus primarul comunei Albești, Gheorghe Moldovan. 


Soluția: referendum local
În acest context, luna trecută, șeful administrației locale a convocat consilierii locali pe ordinea de zi fiind o hotărâre ce viza organizarea unui referendum pentru clarificarea acestei situații. 


"În baza Legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, comuna Albești trebuie să restituie foștilor boieri Coman, Ianculescu și altora, peste 60 ha teren arabil. Având în vedere că nu mai există atâta teren arabil, vor dori ca restul să ia din pășune, unde la 1 ha de teren ara-bil, este echivalentul a 4 ha de pășune (islaz). 


Pentru a nu se ajunge la așa ceva (ar fi cel mai periculos pentru toți cetățenii, crescătorii de animale și nu numai) și pentru a avea bază legală s-a decis organizarea unui referendum având tema - con-sultarea comunei Albești cu privire la retrocedarea pășunii în vederea finalizării procesului de restituire", se spunea în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Moldovan. 


Pe cale de consecință, aleșii locali au votat favorabil, urmând ca, duminică, 22 noiembrie, locuitorii să se prezinte la urne pentru a răspunde unei singure întrebări, respectiv: "Sunteți de acord cu retrocedarea pășunilor de pe teritoriul comunei Albești?" 


Pentru a fi declarat valid, la referendum ar fi trebuit să se prezinte cel puțin 30% din cetățenii cu drept de vot care domiciliază pe raza comunei. 


În acest fel, exista șansa ca moștenitorii care au revendicat cele 60 de hectare de teren să fie despăgubiți cu bani de Guvernul României, prin Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).


Comentează știrea

Constantin
19 noiembrie 2015
sant pentru a se da pasunea la buieri

Sant pentru ca pasunea sa fie data acelor oamni ca si asa este distrusa si vara si iarna si se profita de pasune si crescatori de oi ajung cu turmele pe pamant la ati propietari unde le pasc in voie pe grau pe lucerna etc au fost prinsi de mine in 2012 in 2013 si asta este din vina ca leagea pasunatuli nu este respectata de oameni din primaria sa sanctioneze pe cei ce sctot oile si animale la pasunat dupa ultima zi a luni noiembrie si pana pe 1.04 anul urmator asta spune legea

Florin
19 noiembrie 2015
Afacere la domiciliu

Cum se fac bani! In secolul 21 trebuie sa inveti neaparat cum se fac bani, daca vrei o viata mai buna! Acum, in premiera absoluta, ai acces GRATUIT la un curs exceptional care te invata in cel mai simplu si mai clar mod cum se fac bani. Nu te costa nimic sa ceri mai multe detalii. Dupa ce te hotarasti si tu cu seriozitate sa inveti tot ceea ce e mai folositor pentru tine, cere detalii despre curs la adresa de email: [email protected]

ath
19 noiembrie 2015
Evul Mediu la romani

Nu-mi dau seama daca termenul de "boier" este folosit in actele oficiale,in limbajul curent sau pur si simplu la bascalie.Nu am vazut niciun act oficial, nu am citit legea retorocedarilor,nu sunt implicat in retrocedari,nu am pregatire de specialitate.Daca la nationalizare mai existau "boieri",inseamna ca Romania nu a cunoscut nicio o reforma agrara sau sociala din Evul Mediu pana azi 19 noiembrie 2015.Cu alte cuvinte Evul Mediu nu s-a terminat la romani.Se vede in gandire,in mentalitati,in fapte.Bag seama ca este o treaba serioasa pentru ca termenul de "boier" l-am auzit si in cazul retrocedarilar din inima orasului Constanta.Nu am facut o socoteala ca nu am date,dar presupun ca jumatate din suprafata actualului oras a fost proprietatea "boierilor" la data nationalizarii.Balamuc social,bucuria nebunilor din politica romanesca.Dar indiferent cum le spunem,boieri,latifundiari,mari proprietari de pamanturi,se vede clar ca Romania este sufocata de "nobili" si concepte medievale,azi la inceputul mileniului III.Nu stiu,un act de nedreptate facut cu barda in Romania anilor '40 genereaza alte acte de nedreptate,azi la aproape 100 de ani distanta in timp.Ce se intampla azi la Albesti si nu numai acolo,va genera alte acte de nedreptate si tensiuni sociale...la nesfarsit.As dori sa vad parerea istoricilor sau intelectualilor daca politicienii si juristii nu sunt in stare sa rezolve aceste conflicte cu iz medieval.Un lucru mi se pare clar.La data nationalizarii,Romania avea o populatie de aproximativ 16 milioane de locuitori.Populatia Romaniei de azi a depasit 20 de milioane.Structura sociala s-a schimbat in mod natural,istoric.S-ar fi schimbat si daca nu ar fi existat perioada comunista.Nu este corect sa nedreptatesti 4 milioane de cetateni romani,si mostenitorii celor 16 milioane de la dada nationalizarii numai de dragul "boierilor".Cei care s-au nascut dupa data nationalizarii in Romania nu au nicio vina ca s-au nascut aici,intr-o tara inapoiata,in tara proprietarilor,in tara "boierilor".Ceva asemanator se poate discuta si cu "averile manastiresti" de azi.Reformele domnitorului A I Cuza nu au existat.Asta este parerea mea.

Prisecau D.tru
19 noiembrie 2015
Ptr Handicapati

La cat de prost esti mai Scripcariu Constantin Dumitru . La tine lumea nu se poate astepta la altceva , Tu oricum esti diferit fata de toata lumea , De asta esti si izolat , Sa iti fiie de bine , trateazate la socola . Pai toata lumea este dusa cu pluta ca tine ? mai baiatule , controleazate , inainte de a vorbi , noi suntem oamenu gospodari , nu ca tine , pozarul si hiena albestiului . Esti un parazit

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3903 secunde