În urma demisiilor miniștrilor social-democrați,

PSD a ieșit de la guvernare. A început mandatul Guvernului Boc II

793
PSD a ieșit de la guvernare. A început mandatul Guvernului Boc II - 1164aaba098a3dcba8b6e7713cd2fb64.jpg
Social-democratul Dan Nica, vicepremier și ministru de Interne a fost revocat din funcție, președintele Traian Băsescu semnând, la scurt timp, decretul pentru de-semnarea lui Vasile Blaga, actual ministru al Dezvoltării Regio-nale și Locuinței, la conducerea interimară a MAI. Urmare a semnării, de către șeful statului, a decretului de revocare a lui Dan Nica, miniștrii PSD din Cabinetul Boc au demisionat. Crin Antonescu a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, de către PNL, împotriva Guvernului Boc II, iar premierul a prezentat noii miniștri interimari care vor prelua portofoliile social-democraților. Ordinele de numire ale acestora din urmă au fost semnate, și ele, de președintele Băsescu. În jurul orei 19.00, Guvernul s-a reunit într-o ședință, în noua formulă. Toate acestea au avut loc ieri, atunci când PSD a decis ieșirea de la guvernare.
1 octombrie. Data la care, după o perioadă de câteva luni, marcată de tensiuni, scandaluri și o serie de replici acide între social-democrați și democrat-liberali, PSD se retrage de la guvernare. Se întoarce în opoziție după nouă luni de guvernare. Controversata coaliție dintre PD-L și PSD se destramă, democrat-liberalilor revenindu-le sarcina, cu foarte puțin timp înaintea alegerilor pre-zidențiale, de a conduce Executivul. După ce premierul Emil Boc a propus, în cursul zilei de marți dimineață, revocarea ministrului de Interne Dan Nica, invocând o creștere a nivelului de infracționalitate în timpul mandatului acestuia și atrăgând atenția asupra declarațiilor referitoare la fraudarea alegerilor prezidențiale, declarații făcute de social-democrat și catalogate de primul minis-tru ca nefondate, șeful statului a semnat, ieri dimineață, decretul de revocare și, la scurt timp, pe cel de numire ca interimar la conducerea MAI (Ministerul Administrației și Internelor) a lui Vasile Blaga. Democrat-liberalul Vasile Blaga este, în prezent, și ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței.

Miniștrii PSD au demisionat în masă
De precizat este că social-democrații au avut în acest interval de timp (n.r. - de marți până joi) posibilitatea de a veni cu o propunere pentru conducerea MAI fie din rândul miniștrilor PSD, fie din rândul membrilor de partid. Mai mult, președintele Băsescu le-a sugerat celor două partide aflate până ieri, împreună, la guvernare să își îndrepte atenția către o persoană neutră din punct de vedere politic sau către cineva din rândul partidelor de opoziție. Acest fapt nu s-a întâmplat, însă, liderul PSD, Mircea Geoană, declarând chiar, la Constanța, marți după amiază, că pe "norma PSD-ului" nu propune nimeni altcineva un ministru.
În această ordine de idei, Geoană a anunțat ieri, în jurul orei 12.30, că miniștrii PSD își vor depune demisia din funcții, gest considerat de președintele partidului un semn de solidaritate față de revocarea lui Dan Nica, vicepremier PSD și ministru de Interne. Demisiile în masă nu au avut loc, totuși, în acel interval de maximum jumătate de oră de la revocarea lui Nica, termen anunțat inițial de PSD, ci după mai multe tergiversări.
Ulterior, numirea lui Blaga la conducerea MAI a dat naștere, așa cum era de așteptat, la reacții dure din partea social-democraților, astfel că Geoană a ținut să precizeze că prin numirea lui Vasile Blaga, ca interimar, la conducerea MAI, "intenția de fraudare a alegerilor devine astăzi (n.r. - ieri) un lucru la lumina zilei".

Băsescu recomandă venirea în fața Parlamentului a unui Guvern majoritar
Câteva ore mai târziu, președintele PNL Crin Antonescu a anunțat că liberalii vor iniția și vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Boc II, susținând că, în urma revocării ministrului Dan Nica și a retragerii din Guvern a miniștrilor PSD, Executivul a devenit "total nereprezentativ".
Ceea ce a urmat au fost nu-meroase speculații cu privire la modalitatea în care va funcționa Guvernul și dacă acesta va merge sau nu pe formula interimatelor, acestea din urmă durând, conform legii, nu mai mult de 45 de zile. În plus, numeroși secretari de stat din cadrul ministerelor și, de ase-menea, directori ai agențiilor și structurilor din subordinea Guvernului, care au avut susținerea PSD, și-au depus demisiile în cursul zilei de ieri.
Astfel că, după ce a semnat și decretele de revocare ale miniș-trilor PSD care au demisionat, președintele Traian Băsescu a afirmat, aseară, în contextul unei declarații de presă, că Guvernul se află în deplinătatea capacității sale de exercițiu, ceea ce presu-pune că poate emite hotărâri, ordonanțe, poate gestiona resursele financiare bugetare. Șeful statului și-a exprimat, de asemenea, spe-ranța că premierul Boc va forma înainte de expirarea termenului de 45 de zile o majoritate în Parlament.
De remarcat e că șeful statului i-a sfătuit pe democrat-liberali să pună în locul funcționarilor demisionari oameni selectați pe criterii de competență. "N-aș vrea să văd că posturile de secretari de stat sau știu eu ce alte funcții, se umplu acum cu clientelă politică", a subliniat Băsescu.

Boc a anunțat aseară noua gardă de miniștri interimari
În ordinea evenimentelor, aseară, înainte de ședința noului Guvern, premierul Emil Boc a ieșit public pentru a anunța că a decis să limiteze ceea ce el a numit "starea de incertitudine", motiv pentru care a numit miniștri interimari din rândul actualilor miniștri PD-L, urmând ca în perioada următoare de 45 de zile să vină în Parlament cu un nou Executiv. În acest fel, miniștrii demisionari ai PSD nu vor mai rămâne pe funcții în perioadă de preaviz, pentru 15 zile.
În același context, primul mi-nistru a prezentat și noua formulă a Executivului, după cum urmează: Emil Boc se va ocupa și de portofoliul Educației, ministrul Finanțelor, Gheorghe Pogea, va fi interimar la Ministerul Muncii, iar Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, la Agricultură. Lui Adriean Videanu, ministrul Eco-nomiei, îi revine sarcina de a se ocupa de Sănătate, în vreme ce Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, de Ministerul de Externe. Elena Udrea, ministrul Turismului, este interimar la ministerul Mediului, Sorina Plăcintă, ministrul Tineretului și Sportului,  va fi interimar la Ministerul pentru relația cu Parlamentul, iar Gabriel Sandu, ministrul Comunicațiilor, la IMM.
În ședința de aseară, conform declarațiilor ministrului interimar de Interne, Guvernul a demis 21 de prefecți numiți la propunerea PSD și a numit locțiitorii acestora.
Nu în ultimul rând, în cursul zilei de azi, este de așteptat ca miniștrii demisionari să predea ștafeta noilor miniștri interimari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7434 secunde