S-a dat startul campaniei electorale oficiale! Ce reguli trebuie să respecte competitorii

2822

Articole de la același autor

În cursul zilei de vineri, 10 mai, a fost dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie 2024, campanie care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Pe de altă parte, campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie, la ora 7.00.

Dacă în precampanie nu existau niște criterii clare și fiecare candidat a interpretat după bunul plac regulile jocului, iată că acum totul trebuie să fie echilibrat și onest și să fie evitate denaturarea sau manipularea informațiilor. Mai mult, s-a pus punct concertelor organizate de partide și este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.



În plus, sunt interzise utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.

Dar ce au voie, totuși, să folosească? Potrivit autorității AEP, de la începerea campaniei electorale şi până la încheierea acesteia, în data de 8 iunie, ora 7,00, trebuie respectate toate prevederile în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie.

Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte candidaţilor că în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, dar şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.



Primăria Constanţa: „Cele 30 de panouri electorale sunt suficiente”


Dar nici nu a început bine campania electorală și, încă din prima zi, au existat nemulțumiri privind panourile electorale cu dimensiunea permisă de lege amplasate în Constanța. Drept urmare, s-au solicitat clarificări, iar Primăria Constanța nu a întârziat să dea un răspuns în acest sens.



„În pregătire pentru alegerile locale și cele europarlamentare care au loc în data de 9 iunie 2024, la începutul lunii mai, Primăria Constanța a montat un număr de 15 panouri electorale, fără să fie cunoscut la acel moment numărul definitiv al competitorilor electorali. Ulterior, ca urmare a Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 1.024 din 8.05.2024, în data de 9.05.2024, a fost emisă o dispoziție prin care se stabilesc, în conformitate cu prevederile legale, locațiile și numărul panourilor electorale din municipiul Constanța. Cele 30 de panouri au dimensiuni de 250 x 150 cm, respectiv 200 x 100 cm”, au transmis reprezentanţii administraţiei publice locale.

Ei au mai adăugat că, ţinând cont de prevederile legale, și anume că, pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianță politică, alianță electorală, organizație a cetățenilor aparținând unei minorități naționale care participă la alegeri ori candidat independent poate aplica un singur afiș electoral, la acest acest moment, spațiul este suficient. Urmează doar ca săptămâna viitoare să fie extinsă suprafața panourilor de 200 x 100 cm cu încă 30%. Aşadar, lucrurile sunt în dinamică şi sperăm că toţi competitorii vor avea locuri suficiente pentru a se promova.

Redacția Cuget Liber doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor din Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3285 secunde