UDTR a organizat un simpozion în memoria renumitului istoric şi politolog Kemal Karpat

1643

Articole recomandate

Uniunea Democrată Turcă din România-Sucursala Constanţa a marcat împlinirea unui centenar de la naşterea renumitului istoric şi politolog Kemal Karpat (1923-2019) printr-un simpozion organizat miercuri, 15 februarie 2023, la Constanţa. Simpozionul a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice, ai mediului academic, membri ai familiei reputatului profesor Kemal Karpat şi ai sucursalelor UDTR din judeţele Constanţa şi Tulcea.

În debutul simpozionului, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria zecilor de mii de victime înregistrate în urma cutremurului din Republica Turcia, din 6 februarie. Prezentarea lucrărilor ştiinţifice a fost precedată de o înregistrare video cu profesorul dr. Kemal Karpat, realizată în anul 2015, vorbind în limba română despre locurile natale, despre Dobrogea, acest pământ binecuvântat pe care l-a purtat mereu în suflet şi despre multiplele sale identităţi, care i-au îmbogăţit spiritul. Conferenţiar univ.dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a UOC, a prezentat mesajul asistentei profesorului Kemal Karpat, profesor dr. Deniz Balgamis, managerul Centrului de Studii Turce din cadrul Universităţii Wisconsin – Madison, Departamentul Istorie, transmis cu prilejul centenarului naşterii renumitului istoric. Profesor dr. Deniz Balgamis şi-a exprimat gratitudinea faţă de incredibila generozitate a profesorului Kemal Karpat, care a sprijinit studiul bursierilor şi cercetătorilor în domeniul istoriei, în cadrul Centrului de Studii Turce, înfiinţat în anul 2002, precum şi pentru donaţiile de carte făcute Universităţii Wisconsin, numele său fiind gravat pe o plăcuţă alături de numele celor mai importanţi donatori. Profesor dr. Deniz Balgamis a felicitat Uniunea Democrată Turcă din România pentru organizarea simpozionului „In memoriam Kemal Karpat” şi a afirmat că „se simte onorată să transmită un mesaj cu prilejul centenarului naşterii genialului istoric”.


În continuare, conferenţiar univ.dr. Emanuel Plopeanu s-a referit la lucrarea lui Kemal Karpat intitulată „Studii asupra Politicii şi Societăţii Turce”, care oferă o imagine de ansamblu a evoluției societății turce după anii ’60, subliniind faptul că „literatura sa științifică dedicată evoluțiilor politice, sociale, intelectuale din Turcia post-1945 merită a fi evaluată la adevărata sa valoare și semnalată generațiilor actuale și viitoare de istorici, ca literatură de referință”.

Lectorul univ. dr. Cezmi Karasu din Turcia s-a referit în discursul său, înregistrat video, la cărţile publicate de Kemal Karpat în Republica Turcia şi SUA. Câteva reflecţii asupra lucrării „Omagiu profesorului Kemal Karpat”, semnată de cercetătorul Muhammed Negiz, a prezentat şi Gülten Abdula, preşedinta Sucursalei UDTR Galaţi. Sevil Shhaideh, fost vice-priministru al României şi ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Publice, a vorbit despre omul Kemal Karpat, aşa cum îl numea familia „dayım”. Referindu-se la „dayım”, Sevil Shhaideh a afirmat: „El se bucura când se uita în ochii noştri, ai familiei. Toate realizările sale în calitate de istoric, profesor universitar, consilier al unor preşedinţi americani nu aparţin numai familiei, ci întregii comunităţi pe care a reprezentat-o cu mândrie în orice colţ de lume în care s-a aflat. Cel mai important loc în care a fost şi va rămâne Kemal Karpat este în inimile noastre”.

Tot în cadrul evenimentului, Ghiulfer Gafar, nepoata renumitului istoric, i-a dedicat unchiului său poezia „Dor”, pe care a recitat-o în finalul simpozionului. Diplomele au fost înmânate participanţilor de către preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi. Simpozionul s-a încheiat cu vernisarea unei expoziţii de cărţi semnate de Kemal Karpat şi publicate în Republica Turcia. La eveniment a fost prezenți subprefectul judeţului Constanţa, Şenol Ali, dar şi consulul Republicii Turcia la Constanţa, Ayça Doluküp. Sımpozionul a fost moderat de Serin Türkoğlu şi Irfan Memet. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, a prim-vicepreşdintelui Iusein Gemal şi a secretarului general Ervin Ibraim.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4812 secunde