Candidatul PD-L în cursa pentru Cotroceni, Traian Băsescu:

"Voturile românilor se obțin, nu se negociază"

1469
Traian Băsescu, aspirantul susținut de PD-L pentru un al doilea mandat de președinte, a afirmat, ieri, în contextul unei declarații de presă, că oamenii politici nu au înțeles nimic din semnalul pe care românii l-au tras duminică, prin participarea la votul pentru referendum, dar și că actualele dezbateri publice se axează pe ideea tranzacționării voturilor de la un candidat la altul, aspect pe care el nu îl agreează. În acest sens, Băsescu a subliniat: "Oamenii politici nu au înțeles nimic din votul românilor. Ei nu au înțeles că voturile nu îți sunt acordate pentru a le tranzacționa și a face târguri în favoarea clientelei tale politice". În plus, în opinia sa, "semnalul primit duminică de la români este că ei vor să se pună capăt privilegiilor clasei politice, privilegiilor în sistemul de salarizare, în sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că românii își doresc modernizarea rapidă a statului român".
Ca un soi de răspuns la declarațiile făcute de liberalul Crin Antonescu, fost candidat în cursa pentru Cotroceni, care și-a anunțat susținerea, în turul doi, pentru aspirantul social-democrat la președinție, Mircea Geoană, Băsescu a atras atenția asupra faptului că nu intenționează să negocieze voturile electoratului: "Am rugămintea la cei frământați de a-și vinde votul să facă orice, dar să nu mai pomenească numele Traian Băsescu", a adăugat candidatul PD-L în lupta pentru Cotroceni.

Electoratul român, singurul partener pentru turul doi
Tot ieri, președintele în exercițiu a explicat că, din punctul său de vedere, voturile românilor nu trebuie tratate ca o marfă: "Voturile nu se negociază, nu se tranzacționează, nu sunt o marfă, sunt încrederea celor care te-au votat". Traian Băsescu a declarat, totodată, că el nu a cerut niciunui om politic să-i dea voturile primite duminică. "Ei (n.r. - politicienii) trebuie să înțeleagă că voturile nu-ți sunt acordate pentru a le depozita, pentru a le tranzacționa, pentru a face târguri în avantajul clientelei tale politice, voturile sunt un semn de încredere și, începând de a doua zi după ce le-ai primit, începe o luptă extraordinară să le aperi. (…) Voturile românilor se obțin, nu se negociază", a mai menționat șeful statului.
Mai mult, conform declarațiilor lui Băsescu, "voturile sunt la români, nu la politicieni", fapt pentru care va merge în continuare pe principiul potrivit căruia cel mai bun contract al său în calitate de președinte trebuie să fie cu poporul, nu cu partidele. "Singurul meu partener pentru turul doi este electoratul român, nicidecum politicienii", a mai specificat Traian Băsescu.

"În niciun caz nu accept soluția Grivco"
Întrebat despre varianta unui premier în persoana lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Traian Băsescu a declarat că nu intră "în acest joc" și că nici nu-i vede "pe Marian Vanghelie, pe Ion Iliescu lăsând prea mult concesia Iohannis în picioare" și asta pentru că, susține el, "este o concesie declarativă". "Intenția mea este ca, dacă voi fi reales, să dau un șef de Guvern care să nu aibă niciun fel de interese în spate. Soluția mea pentru funcția de premier e o soluție politică. Dar în niciun caz nu pot accepta soluția Grivco", a subliniat candidatul susținut de PD-L pentru mandatul de șef al statului. "Au luat tehnica utilizării unor interfețe. La președinție îl vor pe Geoană, dar sunt ei în spate. Ca premier îl vor pe Iohannis, dar sunt ei în spate - Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Patriciu, Vîntu", a mai precizat președintele în exercițiu, Traian Băsescu.
În ceea ce privește confruntările care ar putea avea loc între contracandidații la președinție, Traian Băsescu și Mircea Geoană, Băsescu a declarat că, în opinia sa, ar fi dezirabile "măcar trei dezbateri" care să vizeze "atitudini si atribuții". "Ar trebui o dezbatere pe politica externă și securitate, una despre reforma statului și o altă dezbatere privind viziunea despre România", a menționat el.
Cât despre referendumul de duminică, 22 noiembrie, șeful statului a afirmat că ar trebui ca imediat după ce se anunță rezultatul oficial, în semn de respect pentru votul dat de români, să se constituie comisia parlamentară de revizuire a Constituției.

PNL pariază pe Geoană în turul doi
Tot ieri, dar ulterior declarațiilor făcute de Traian Băsescu, liderul PNL Crin Antonescu a anunțat că se intenționează crearea unei majorități pentru susținerea numirii lui Klaus Johannis în funcția de premier, dar și că s-a decis, în urma ședinței Biroului Politic Central, ca liberalii să îl susțină, în turul doi, pe Mircea Geoană.
În această ordine de idei, se impune, potrivit declarațiilor lui Antonescu, negocierea unui acord politic cu PSD, iar pentru această înțelegere a fost însărcinat Ludovic Orban. În plus, Relu Fenechiu a fost desemnat negociator coordonator al programului de guvernare.
Concret, Crin Antonescu a anunțat, ieri după amiază, că obiectivul PNL constă în "crearea unei majorități parlamentare pentru susținerea ca premier a lui Klaus Iohannis, elaborarea unui program de guvernare care să scoată România din criză și  susținerea lui Mircea Geoană pentru turul doi al alegerilor prezidențiale în condițiile în care se va semna un acord politic bazat pe principiile fundamentale ale PNL".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1536 secunde