Concurs 25 de constănțeni bolnavi de SIDA au murit în 2009

512
25 de constănțeni bolnavi de SIDA au murit în 2009 - b83a80eb12dc99540fd72c576d2bf626.jpg

Articole de la același autor

Un raport publicat recent arată că în lume trăiesc peste 33 de milioane de persoane seropozitive. În județul nostru, potrivit statisticii realizate de Fundația Baylor Marea Neagră (una dintre organizațiile care se preocupă de ajutorarea persoanelor cu HIV/SIDA), sunt aproximativ 840 de constănțeni cu această afecțiune. Iar rata mortalității este în creștere, comparativ cu anii trecuți.

Statisticile realizate de organi-zațiile de sănătate din întreaga lume îngrijorează: numărul persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA este extrem de ridicat (peste 33 de milioane de persoane) și, zilnic, sunt înregistrate noi cazuri. În România, conform datelor Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA, la sfârșitul lui 2008 erau în evidențele medicilor aproximativ 12.000 de persoane seropozitive, iar alte aproximativ 300 de persoane au fost înregistrate în cursul acestui an.

Rata mortalității este de 3%
Reprezentanții Fundației Baylor Marea Neagră au arătat că, în 2009, la Centrul de Excelență pe care îl au în Constanța și la cabinetul de testare rapidă din cadrul Policlinicii 1 (cabinetul 243) au fost testate aproximativ 3.700 de persoane, dintre care au avut rezultat reactiv (suspect, care impune retestarea), 26 de persoane, dintre care contacte ale persoanelor confirmate cu HIV, un copil, un homosexual și un pacient care dispăruse din evidența Spitalului Județean Tulcea. De asemenea, 200 de pacienți cu această afecțiune au primit servicii stomatologice gratuite la centru, 52 de gravide din cupluri în care unul dintre parteneri este infectat cu HIV au fost asistate și au venit pe lume 24 de bebeluși, din cupluri cu un partener bolnav cu HIV/SIDA.
Anul acesta a fost în creștere numărul pacienților care au murit din cauza HIV/SIDA. "În ciuda eforturilor depuse, au murit de SIDA 25 de persoane, ceea ce indică o rată a mortalității de 3%, în creștere față de anii anteriori, când a fost de 1% sau sub această cifră. În prezent, complicațiile bolii cresc mortalitatea în rândul pacienților infectați", a afirmat Ana-Maria Schweitzer, director executiv Fundația Baylor Marea Neagră.

Faceți testul HIV
"Cifrele de mai sus arată că infecția cu HIV este o problemă reală și implicarea fiecăruia dintre noi în a cunoaște căile de transmitere, a respecta precauțiile universale, a folosi prezervativul în relațiile sexuale, a nu discrimina, a face un test HIV sau a purta fundița roșie ca simbol al solidarității reprezintă soluții simple și viabile către generații fără HIV", a arătat Ana-Maria Schweitzer.
Infecția HIV poate fi contractată printr-un contact sexual (vaginal, oral, anal) neprotejat, cu o persoană infectată, prin injectarea de droguri cu ace sau seringi folosite de o persoană bolnavă, prin utilizarea instrumentarului medical, de cosmetică sau de tatuaj nesterilizat corespunzător sau prin primirea de sânge infectat. Specialiștii atrag atenția că infecția HIV nu prezintă semne sau simptome, iar bolnavii pot duce o viață normală, la fel ca cea anterioară momentului contractării. O persoană bolnavă poate trăi până la zece ani fără să știe că este infectată. Drept pentru care, este greu de stabilit momentul infectării, pentru că nu se schimbă nimic. Din acest motiv se recomandă realizarea unui test HIV rapid și repetarea lui la trei luni, pentru confirmarea rezultatului. Acuratețea testului este de peste 99%, iar persoanele depistate ca fiind seropozitive sunt consiliate și sprijinite în demersurile pe care trebuie să le facă la Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, confidențialitatea este asigurată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 17 Decembrie 2009
Stire din Sănătate : Bananele, izvor de sănătate
Pagina a fost generata in 1.7433 secunde