A început programul de depistare a cancerului de col uterin

1078
A început programul de depistare a cancerului de col uterin - programulcancerdecol-1349031392.jpg
"Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă" este sloganul sub care, pentru cinci ani, Ministerul Sănătății și partenerii
săi importanți din sfera medicală vor dovedi importanța unei abordări preventive și eficace în lupta cu o groaznică maladie: cancerul
de col uterin. 


"Programul se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani, sănătoase, care riscă să se îmbolnăvească de cancer de col uterin, de colon și de sân. Astfel, ele vor fi chemate de medicii de familie, pentru un consult individual, în urma căruia vor fi informate asupra stării lor de sănătate. Doar după această consultație, dacă este cazul, medicul le va prescrie o trimitere către medicul specialist", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Zita Popa, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie "Tomis" Constanța. 
Programul este o inițiativă a Ministerului Sănătății și deține o implicare majoră din partea celor mai importante instituții medicale din țară și din străinătate. Parteneri ai ministerului sunt Institutul Național de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuță" Cluj-Napoca, dar și Institutul de Cancer Aviano - Italia. Peste 7.000 de medici din întreaga țară sunt instruiți pentru a răspunde noilor programe de sănătate legate de sfera bolilor genitale, în special a implementării programelor de screening pentru depistarea cancerului la femei. 
132 medici specialiști asigură instruirea și monitorizarea cadrelor medicale la nivel regional și județean, care provin din specializări ca medicină de familie, anatomie patologică, medicină de laborator, sănătate publică / epidemiologie, radiologie-imagistică medicală și medicină nucleară, obstetrică ginecologie și gastroenterologie. 
Programul de înscriere al medicilor care vor să participe în continuare la acest proiect se întinde până pe 15 octombrie. 


Medici constănțeni implicați în proiect 
Și Constanța este pe lista Ministerului Sănătății în ceea ce privește specialiștii înscriși în acest program. Medicii Elena Paris și Olimpia Pariza sunt cei doi medici de familie care fac parte din echipa de instructori ai programului pentru regiunea de Sud-Vest a țării. Alți trei specialiști din Constanța cu competențe necesare efectuării tehnicilor cerute de fiecare tip de screening sunt înscriși în program pentru a depista cancerul. Perioada de instruire a acestora a avut loc în aprilie 2012, la Spitalul de Urgență Elias din București, urmând ca, de la începutul lui 2013, constănțencele să poată beneficia de toate etapele de testare ale programului. 
"Cele mai bune metode de prevenire și depistare precoce a acestui tip de cancer sunt controlul ginecologic periodic, testul Babeș - Papanicolau și vaccinarea împotriva cancerului de col uterin", a mai precizat dr. Zita Popa. 


Premii pentru campaniile românești 
În 2010, România a primit din partea Asociației Europene de Cancer cervical două premii pentru campaniile "Programul pilot pentru implementare progresivă a screening-ului citologic de tip oportunist în Transilvania", dezvoltat de către Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuță" din Cluj, și "Unitatea mobilă pentru screening de cancer de sân și de col uterin din România", dezvoltat de Fundația Renașterea pentru Sănătate, Educație și Cultură. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Septembrie 2012
Stire din Sănătate : Cinci teste care îți pot salva viața
Pagina a fost generata in 0.2064 secunde