Acuzații grave în Spitalul Județean Constanța. Pacient trimis acasă deși se simțea rău, mort sub ochii medicilor, la scurt timp

29444
21
Acuzații de malpraxis la Spitalul Județean Constanța, după ce un bărbat a murit la câteva ore de la internare. Investigat inițial pentru durerile de spate și cap, bărbatul a fost trimis acasă și sfătuit să urmeze consult în ambulator. La câteva ore distanță, ajunge din nou la spital, intră în comă și moare. Soția constănțeanului îl acuză pe medicul de la Urgență că i-a trimis soțul acasă deși se simțea rău, spunându-i "să consulte un alt neurolog, pentru că cel din spital nu este bun". "Nu există așa ceva!", se apără, cu vehemență, medicul acuzat. 


În dimineața zilei de 25 februarie, constănțeanul Marius Pușcașu, de 47 de ani, a ajuns cu ambulanța la Spitalul Județean Constanța, acuzând puternice dureri de cap și coloană. După cinci ore de așteptare, este preluat în Urgență de medicul Dan Pletea. Acesta l-a consultat și a decis că starea sa nu necesită internare: 


"A venit cu o lombosciatică, i-am făcut investigații și i-am recomandat un neurolog ambulatoriu pentru efectuarea de RMN. Dânsul nu a avut niciun simptom neurologic care să-mi atragă atenția. La consultul medical, am constatat că principala acuză a pacientului Pușcașu Marius a fost durerea la nivelul coloanei lombare, simptome secundare fiind durere cervicală, cefalee și amețeli. După investigații, pacientul este reevaluat. Am constatat din afirmațiile sale că simptomele s-au diminuat după efectuarea tratamentului intramuscular. Am făcut copii după rezultatele imagistice pentru a fi prezentate medicului de familie și neurologului și i-am explicat pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru consultul de specialitate". 


Soția bărbatului este extrem de revoltată de explicațiile medicului: "Doctorul i-a recomandat verbal să mergem să consultăm un neurolog, pentru că cel din spital nu este bun. Astea sunt cuvintele. Poate medicul respectiv ar fi fost șansa lui la viață! I s-a făcut o radiografie la coloană, după care a fost trimis în șezut pe un pat, deși acuza dureri puternice. Seara, domnul doctor Pletea i-a dat fișa UPU, pe care scria «ameliorat», dar nici nu l-a întrebat măcar dacă se simte mai bine". 


În replică, medicul Pletea se apără și spune că nu și-ar permite să afirme despre vreun coleg din spital că nu este bun ca medic și nici nu și-ar trimite vreun pacient acasă dacă starea de sănătate nu ar fi în regulă: 


"Puteam să-i fac computer tomograf și să nu se vadă accidentul vascular. De obicei, accidentele ischemice se văd pe CT după 24-48 de ore. Avea pensări și osteofite pe coloana cervicală, care dau dureri de cap mai puternice și decât o tumoare. Dânsul a venit special pentru durerile lombare, dar, examinându-l cum trebuie, am descoperit că are și o durere la nivelul coloanei cervicale, moment în care i-am dat de făcut și o radiografie de cervicală. Asta pentru că mi-am făcut treaba cum trebuie, că de obicei ar trebui să dăm celor ca el un Ketonal și să-i trimitem la medicul de familie", mai spune doctorul Dan Pletea. 


Căzut brusc în baie, a doua zi 


Ajuns acasă târziu, bărbatul a acuzat aceleași dureri de cap, coloană și stări de vomă. În dimineața următoare, constănțeanul a ajuns din nou la spital, după ce fiica de 16 ani l-a găsit prăbușit la pământ. A fost investigat la Urgență și internat pe secția de Neurologie, unde a fost examinat de medicul Adriana Cuciureanu. După control, bărbatul a fost supus unui examen de computer tomograf, investigație în urma căreia medicul Gabriela Butoi observă accident vascular ischemic. 


Au urmat analize, timp în care starea bărbatului "s-a înrăutățit progresiv", lucru confirmat într-o notă explicativă și de directorul medical al Spitalului Județean, dr. Mihnea Avram. A fost necesară internarea pe Secția de Terapie Intensivă. 
Deoarece spitalul se afla în carantină din cauza gripei AH1N1, în week-end-ul cu pricina, soția a obținut informații exclusiv telefonic. Totuși, presimțirile femeii nu erau deloc bune, fapt pentru care a făcut tot posibilul să ajungă la pacient, pentru a-l privi pentru ultima dată în viață. 


"Am fost împiedicată să ajung pe secție să-l văd, dar am vorbit cu asistenta de la Neurologie, care mi-a spus că e «grăvuț», dar se va reface, pentru că este tânăr. În jurul orei 15.00, am sunat, iar asistenta mi-a spus că este un pic mai bine, vorbindu-mi expeditiv și răutăcios, iar la ora 18.30, când m-am dus la spital să duc o perfuzie, am fost anunțată că soțul meu a intrat în comă și este în stare gravă. Am rugat-o să mă ajute să îl văd. Soțul meu era în comă. În salon mai erau trei pacienți, care mi-au spus că a fost dus la terapie intensivă și întors în salon: «nu mai erau locuri, dar același lucru i se face și în salon»", a fost explicația asistentei", a povestit soția îndurerată. 


"Cumpărați lumânări, până dimineață o să moară…" 


Drama femeii nu se oprește aici. Ea acuză că i-a fost ascuns adevărul despre sănătatea soțului și că a fost dusă cu zăhărelul până când starea lui s-a agravat iremediabil. 


"În perioada cât am stat în salon, soțul meu respira foarte greu și părea că se sufocă. Am mers și am chemat asistenta, care se uita la tv cu colegele ei. Mi s-a răspuns că «Asta e evoluția bolii, nu avem ce să facem decât să așteptăm o minune». A venit după cinci minute la patul soțului meu, spunându-mi că respirația lui este din ce în ce mai greoaie, și că până dimineață o să moară. «Doamnă, mai bine mergeți să-i cumpărați lumânări!»", a fost răspunsul asistentei. 


Vestea care spera să fie doar un vis urât s-a adeverit: 28 februarie, ora 6.15, dr. Cristina Surtu, medic specialist neurolog, declară stop-cardio respirator. 


Dr. Cătălin Boșoteanu efectuează autopsia, în urma căreia se confirmă cauza decesului: accident vascular cerebral. 


Dosarul medical - confidențial, legea ambiguă 


Soția bărbatului mort acuză spitalul de lipsă de transparență, susținând că cei de la Registratura unității nu vor să îi înmâneze dosarul cu investigațiile la care a fost (sau nu) supus soțul său, tocmai pentru că încearcă să ascundă un abuz. De fapt, legea e cea care interzice acest lucru. 


Conducerea Spitalului Județean a explicat, pentru "Cuget Liber": "Conform Legii 677, datele sunt confidențiale. Se dau copii la cerere numai către pacient și către organele abilitate ale statului, res-pectiv Judecătorie, Parchet, Poliție. Nu este o rea-voință din partea noastră, așa e legea. Dacă se ajunge în proces și o autoritate a statului solicită dosarul medical, noi îl dăm, dar dânsei nu putem. În plus, legea nu face distincție între cei care supraviețuiesc și cei care mor. Și dacă sunt doi soți în litigiu și vine unul dintre ei și ia documentele bolnavului, le poate folosi la divorț, împotriva celuilalt. De aici și legea". 


Colegiul Medicilor deschide o anchetă 


În urma plângerii adresate de soția constănțeanului decedat în Spitalul Județean, Colegiul Medicilor a început o anchetă disciplinară ce-l vizează pe doctorul Dan Pletea. 


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Ce faceti cu aceasta sectie din spital? De ce va bateti joc de oameni ? Voi chiar sunteti medici?
25 mai 2016
Ce cauta un medic care nu recunoaste un AVC (voma, ameteli, dureri la ceafa) la urgenta???

De f multe ori se procedeaza asa de catre medicii din urgenta. Am inteles din ce se vorbeste si se aude acolo ca pe f putini pacienti cu accident vascular cerebral ii trimit sus pe sectie la neurologie. Motivul: mereu pe sectie la neurologie sunt paturile ocupate, sunt f multi pacienti internati, medicii de la urgenta evitand sa mai trimita si ei pacienti pe sectie, stiind ce e acolo. Masuri se pare ca nu se iau, cu toate ca accidentul vascular cerebral a devenit una din cauzele principale ale deceselor. Mereu la neurologie auzim ca nu sunt paturi libere. E strigator la cer. In AVC trebuiesc luate masuri imediat pt a putea fi salvat pacientul, trebuie intervenit urgent.

Palaz
25 mai 2016
La puscarie cu penalii astia !

La puscărie cu penalii ăstia care nu răspund în niciun fel in astfel de cazuri si sunt acoperiti de colegii lor , le taie 10% din salariu timp de 3 luni si gata , la puscărie cu medicii care nu îsi fac datoria !!!

Preventie, preventie, preventie !!!!!!!!!
25 mai 2016
De preventia accidentului vascular cerebral de ce nu se vorbeste niciodata?

Am vrea sa vedem macar in ziare statistici despre AVC ca sa realizam cat de multi oameni sunt afectati de ea. Cand auzim de persoane care nu mai pot sa-si foloseasca vreo mana sau picior, care nu mai pot sa vorbeasca sau sa mearga, care sunt cu totul chiar paralizati la pat - asta reprezinta accidentul vascular cerebral. De multe ori se poate chiar deceda de la primul accident vascular. Ce factori favorizeaza AVCul?-cresterea tensiunii arteriale, stresul, socurile emotionale, consumul de coffeina, tutunul, alcoolul= toate acestea actionand pe creier. Varsta este un factor de care multi nu tin cont, crezand ca si la 60-70-80 ani creierul rezista la orice ca in tinerete. Gresit. Pacientilor li se spune dupa ce au facut un AVC sa nu mai consume sub nici o forma coffeina, alcool, tutun, dar de ce nu li se spun oamenilor aceste lucruri inainte, pt a nu se ajunge la AVC, pt a nu se ajunge la paralizii? Cati medici discuta cu noi asemenea lucruri care tin efectiv de viata si de moarte?

Astfel de lucruri ar trebui invatati copiii macar la orele de dirigentie
25 mai 2016
Nu vreti sa va pierdeti pacientii daca faceti preventie?

Sunt mamici inconstiente care dau la copii de 3, 4, 5 ani produse cu cofeina, copii care devin dependenti de aceasta substanta. Coffeina este substanta care da dependenta intr-un timp f scurt, lucru de care profita comerciantii. Aproape ca nu mai exista dulciuri pe piata (prajituri, cozonaci,kekuri, inghetata) care sa nu contina coffeina. Aceste femei nu intreaba un medic macar daca e bine sa dai ou de ciocolata la un copil mic (am vazut chiar medic care facea acest lucru). Acel copil va fi un viitor pacient al neurologilor. Din cauza acestor mame needucate, neinformate, care cred ca stiu ele medicina si ce trebuie copilului au ajuns copiii sa sufere de boli grave de la varste f mici. Cand medicii le recomanda mamicilor sa dea copiilor eventual suplimente de vitamine- se mira, zic ca nu vor sa li se ingrase copiii. Dar copiii au devenit de fapt niste rezervoare de E-uri, si apoi ne miram cand auzim ca sunt diagnosticati cu cancer copiii.

corect
25 mai 2016
exact

este total adevarat,medicii si tot personalul de la neurologie sunt incapabili,violenti,niste sacali,necesitta reciclare

Competenta
25 mai 2016
Legea trebuie schimbata

Medicii trebuiesc evaluati de pacienti. La externare fiecare pacient ar trebui sa acorde un calificativ sau o nota medicului. In functie de aceste calificative acel medic sa primeasca salariu sau sa fie transferat in alta parte sau sa fie dat afara. De asemenea medicii ar trebui evaluati periodic in legatura cu cunostintele actualizate din specialitatea pe care o au de catre comisii din Bucuresti. Sunt medici care nu cunosc ultimele scheme de tratament aparute pt diferite boli, medici care nu au auzit ca impreuna cu antibioticele trebuiesc date probiotice, etc.

vio
25 mai 2016
compasiune

mare pacat ! ma intreb uneori daca mai au un dram de umanitate unii dintre medici...cred ca in timp , isi pierd umanitatea....sa ne tina Dzeu sanatosi sa nu ajungem prin spitale ! condoleante !

8. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

9. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

medical
25 mai 2016
boli

de unde sa stie medicul de la urgenta ce boala a aparut din senin, exista 'medici de familie' care fura pacientii la colegii lor sau medici care au cativa pacienti pentru anumite interese.

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Pagina a fost generata in 0.7827 secunde