Atenție la intoxicațiile alimentare!

201
Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni care apar sporadic, în urma consumului de alimente intens contaminate cu bacterii (microbi). Potrivit dr. Loti Popescu, șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, toxiinfecțiile "debutează brutal, alarmant, cu febră, diaree, vărsături și stare generală alterată".
Alimentele contaminate în mod frecvent (cu Salmonella, Shigella, stafilococ sau enterococ) sunt carnea și produsele din carne conversate, peștele, laptele și produsele lactate (frișcă, smântână, brânză sau iaurt), ouă, preparate culinare din alimente contaminate, precum înghețată, prăjituri, cremă, maioneză etc. Toxiinfecțiile alimentare sunt răspândite în special în perioada de vară.
Pentru că personalul angajat în serviciile publice, respectiv bucătarii și ospătarii, vine în contact cu alimentele și reprezintă surse de infecție cu bacterii, examenul medical este periodic.
Dacă contaminarea a avut loc, primele simptome ale toxiinfecției alimentare vor apărea între 6 și 48 de ore de la ingerarea alimentelor alterate. "La apariția primelor ma-nifestări, pacientul trebuie să se prezinte de urgență la medic și să respecte recomandările acestuia", a subliniat dr. Loti Popescu.
Pentru a preveni intoxicarea alimentară, este indicat să respectați normele de igienă: spălați-vă pe mâini ori de câte ori este nevoie, înainte de a mânca și după masă, după folosirea toaletei; spălați fructele și legumele sub un jet puternic de apă, dezinfectați riguros suprafețele și zona unde pregătiți mâncarea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3972 secunde