Aflați cum este pregătit organismul, treptat, pentru instalarea bolilor cardiovasculare

599
Aflați cum este pregătit organismul, treptat, pentru instalarea bolilor cardiovasculare - dd94289cbed5fed884742ac2562ee69f.jpg

Articole de la același autor

Sindromul metabolic este afecțiunea caracterizată printr-o toleranță scăzută la glucoză, dislipidemie (modificare, în exces sau în deficit, a concentrației lipidelor sangvine), hiperten-siune arterială, obezitate și hiper-insulinemie. Persoanele care descoperă aceste indicii, în urma efectuării analizelor de sânge, au sindrom metabolic sau "sindromul X", ceea ce înseamnă că au un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară.
Dr. Loti Popescu, șefa Biroului de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Constanța, a arătat că este suficient să fiți depistați cu trei dintre cele cinci simptome de mai jos, pentru a fi diagnosticați cu sindrom metabolic - moment în care trebuie să luați măsuri.

Semne care indică sindromul metabolic
Astfel, aveți motive să vă îngrijorați dacă: r circumferința abdominală (măsurată la nivelul crestelor iliace) este mai mare sau egală cu 94 centimetri, pentru bărbați, și 80 centimetru, în cazul femeilor; r trigliceridele serice sunt mai mari sau egale cu 150 mg/dl sau urmați un tratament pentru hipertrigliceridemie (trigliceridele sunt un tip de grăsimi care se găsesc în sânge, iar dacă sunt consumate, în mod constant, mai multe calorii decât necesarul, nivelul lor crește); r tensiunea arterială sistolică este mai mare sau egală cu 130 mmHg sau tensiunea arterială diastolică este mai mare sau egală cu 85 mmHg ori urmați deja un tratament pentru hipertensiune arterială; r HDL-colesterolul este mai mic de 40 mg/dl pentru femei și mai mic de 50 mg/dl pentru bărbați sau deja urmați un tratament pentru HDL-colesterol; r glucoza serică este mai mare sau egală cu 100 mg/dl ori urmați deja un tratament pentru diabet.

Cum este afectat sistemul cardiovascular
"Persoanele cu diagnosticul de sindrom metabolic au un risc mare de a face ateroscle-roză (îngroșarea localizată sau difuză a vaselor de sânge) de la o vârstă tânără și pe mai multe vase. Sunt afectate atât vasele cu diametru mare, cât și cele cu diametru mic. Arterele care irigă mușchiul inimii (arterele coronare), cele care irigă creierul (arterele carotide), cele care irigă mușchii de la picioare (arterele femurale) sunt vase cu diametru mare. Așa încât riscul de infarct miocardic, accident vasculare cerebral sau înfundarea vaselor ce irigă mușchii de la picioare, care poate să meargă până la amputație, sunt complicații apărute la persoanele cu diagnosticul de sindrom metabolic. Îmbătrânirea precoce a vaselor mici de la nivelul ochilor sau de la nivelul rinichilor poate duce chiar la orbire sau la îmbolnăvirea gravă a rinichilor, până la dializă", a afirmat dr. Loti Popescu.
Totodată, potrivit specialistului, grăsimea în exces, care este una dintre caracteristicile acestei boli, secretă substanțe care favorizează depunerea accelerată a grăsimilor pe peretele vascular și formarea de cheaguri de sânge, care duc la obstrucționarea definitivă a vaselor de sânge. "Toți factorii menționați anterior se condiționează reciproc. Asocierea lor crește riscul de boală cardiovasculară. Controlul eficient al unuia, îi va influența pozitiv și pe ceilalți", a subliniat medicul. Prin urmare, este important să vă faceți periodic analizele medicale, căci prevenția vă poate feri de dezvoltarea unei boli cardiovasculare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5538 secunde