Învățați să vă examinați singuri alunițele, pentru a preveni cancerul de piele

526
Învățați să vă examinați singuri alunițele, pentru a preveni cancerul de piele - d842874d41720e94a3b8f3eab4a2f72e.jpg

Articole de la același autor

Cancerul de piele se dezvoltă în aproximativ 20 de ani, prin urmare se poate interveni din vreme pentru tratament. Esențial este ca pacienții să recunoască semnele bolii și să se adreseze medicilor specialiști. Pentru aceasta este nevoie să vă examinați, periodic, pielea și alunițele.

Alunițele sunt formațiuni benigne, maronii sau negre, și apar în copilărie, cel târziu în adolescență. Rareori aceste formațiuni sunt prezente de la naștere. Un adult poate avea, în mod obișnuit, între 10 și 30 de alunițe, dar dacă acestea ajung să-și schimbe forma, culoarea sau sângerează, pot indica prezența unui carcinom (formă clinică evolutivă a cancerului cutanat).
Prin autoexaminarea alunițelor, dar și a pielii, care nu durează mai mult de 15 minute, puteți observa eventualele creșteri anormale și modificările neobișnuite. Sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le urmăriți:
r dacă părțile aluniței sunt simetrice - reprezintă o problemă dacă jumătate din formațiuni nu se suprapune cu cealaltă; r dacă are marginile întrerupte, neregulate sau neclare; r dacă alunița prezintă, la examinare, culori diferite, precum nuanțe de maro, de negru, porțiuni roșiatice ori albe; r dacă îi crește diametrul; r dacă o porțiune este supra-nivelată în raport cu pielea; r dacă alunița sângerează, supurează, este dureroasă sau vă dă o senzație de mâncărime. În cazul în care ați observat vreo modificare dintre cele menționate mai sus, este recomandat să consultați un dermatolog.
Totodată, este bine să vă examinați și pielea, pentru a observa dacă apar noi alunițe, pete sau umflături.
Persoanele cu pielea deschisă la culoare au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de piele. Mai ales dacă se expun la soare între orele 11,00 și 17,00, când indicele de radiații ultraviolete este cel mai ridicat, fără a utiliza creme cu factor de protecție. De asemenea, atrag atenția medicii, alunițele apar în mod frecvent pe decolteu și brațe. În cazul femeilor, alunițele pot fi lezate de breteaua sutienului sau a poșetei, dar și de îmbrăcăminte strâmtă, în vreme ce, în cazul bărbaților, pot fi traumatizate de marginea pantalonilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6798 secunde