Atenție: Vărsatul de vânt nu-i afectează doar pe copii!

450
Atenție: Vărsatul de vânt nu-i afectează doar pe copii! - fondvaricela-1394374665.jpg

Articole de la același autor

Cu toate că este considerată o boală a copilăriei, și adulții se pot îmbolnăvi de vărsat de vânt (varicelă), ei riscând o evoluție mai severă a afecțiunii.


Varicela este recunoscută datorită simptomelor sale tipice, respectiv erupție cutanată specifică, precedată, în covârșitoarea majoritate a cazurilor, și de febră (38°C), dar și de o înroșire trecătoare a pielii. 


După cum ne-a explicat dr. Ecaterina Marga, medic primar pediatru în cadrul Clinicii Homeomed, în această perioadă, numărul copiilor diagnosticați cu varicelă este destul de mare. Având în vedere că vorbim de o boală infecțioasă contagioasă, provocată de un virus din familia herpesvirusurilor, medicul a considerat necesar să precizeze că acest virus este, de asemenea, responsabil și de contaminarea cu Zona zoster. De aceea, este foarte important ca, încă de la primele semne, persoana în cauză, copil sau adult, să ajungă la medic, pentru confirmarea sau informarea diagnosticului, căci există și situații când o simplă iritație este confundată cu vărsatul de vânt. 


Apare între 2 și 10 ani 
Nu este nicio exagerare precizarea că varicela este o boală a copilăriei, căci, în majoritatea cazurilor, vărsatul de vânt survine în intervalul de vârstă 2 - 10 ani. La adulți, afecțiunea este mai rară, însă, din păcate, evoluția poate îmbrăca forme dintre cele mai severe, de aceea se impune prezen-tarea de urgență la medic. 


Boala este contagioasă 
Prezentarea la medic este necesară, căci un pacient diagnosticat cu varicelă trebuie să se izoleze de comunitate. Totul, din cauză că boala este contagioasă, transmisia virusului făcându-se pe cale respiratorie, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav sau prin contact direct cu leziunile cutanate. 


Mod de evoluție 
E bine de știut că erupția evoluează prin pusee succesive, derulate într-un interval de 2-4 zile. Debutează pe torace, apoi se întinde pe întregul corp (axile, coapse, pielea capului, brațe), uneori pe mucoase și, apoi,  pe față. Se manifestă prin mici pete roșii, al căror diametru  este cuprins între 2-4 milimetri, pete care, în circa 24 de ore, se transformă în vezicule superficiale mari cât gămălia unui ac, apoi se umplu cu un lichid limpede. Conținutul fiecărei vezicule întâi se tulbură, apoi, în circa două zile, se usucă. Este momentul când în locul veziculei apare o crustă, care cade cam în a șaptea zi. De precizat că erupția veziculară se vindecă în 10, până la 15 zile. 


Evitarea complicațiilor 
Partea cea mai rea, care, de altfel, creează și cel mai mare disconfort, o constituie mâncărimile puternice, greu de suportat, care pot duce la o serie de leziuni cutanate, formate prin scărpinat. Medicul spune că acestea pot fi evitate prin îngrijiri locale, care ajută la calmarea mâncărimilor și evitarea suprainfectării. 


La copii, de exemplu, există și riscul unor complicații neurologice pasagere, antrenând o senzație de vertij, pe când, la adult, sunt posibile manifestări pulmonare spre a treia zi a infecției, când febra se ridică până la 40°C, apare o tuse uscată, iar apoi se instalează o dificultate la respirație. Unele forme grave pot da loc unei insuficiențe respiratorii acute, dar majoritatea cazurilor evoluează favorabil în două săptămâni. 


Forme de tratament 
Când varicela evoluează normal, pentru a se evita suprainfecțiile cutanate, tratamentul constă în aplicarea locală de antiseptice. Iar dacă mâncărimile sunt intense, acestea pot fi calmate cu ceea ce recomandă medicul. 


Cât privește prevenirea, aceasta costă în împiedicarea răspândirii virusului (prin izolarea bolnavului) și administrarea de vaccin împotriva varicelei, realizat pe bază de virus atenuat. De precizat că virusul varicelei persistă și după infecție, existând riscul ca, în cazul persoanelor cu o imunitate scăzută, acesta să se reactiveze, provocând Zona zoster. De aceea, este extrem de importantă prezentarea la medic și urmarea cu strictețe a recomandărilor acestuia. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : Ce ascund palpitațiile
Marţi, 29 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Semnele tahicardiei
Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : De ce unii copii nu iau în greutate
Pagina a fost generata in 0.4187 secunde