Iarna, anotimpul oaselor rupte și al problemelor musculare

255
Iarna, anotimpul oaselor rupte și al problemelor musculare - fondintindmusc-1391703155.jpg

Articole de la același autor

Toată lumea știe că iarna, mai ales din cauza ninsorii, a poleiului, a  înghețului, este supranumită și "anotimpul oaselor rupte".


Deși se crede că întinderile musculare îi afectează mai ales pe atleți, în realitate, nu doar persoa-nele care practică un sport, ci și cele care își folosesc mușchii în mod excesiv se pot confrunta cu această problemă.
Principala recomandare este evitarea mișcărilor bruște ale părții corpului afectate de întinderea musculară. 
Iarna, însă, pentru a evita pro-blemele musculare și accidentările de tot felul când ne deplasăm pe suprafețe alunecoase, cu multă zăpadă sau cu gheață, dr. Sibel Demirgian, medic primar recuperare, medicină fizică și bal-neologie în cadrul Clinicii Homeomed, consideră că trebuie adoptată o conduită aparte: "Ideal ar fi să evităm cât este omenește posibil problemele musculare în această perioadă, iar când mergem prin zăpadă sau prin zone alunecoase, evident, încălțați cores-punzător, în niciun caz să nu ținem mâinile în buzunare, să avem bagaje grele asupra noastră, să ne uităm aiurea, să vorbim la telefon. Este nevoie de foarte, foarte multă atenție la traseul pe care îl avem de urmat și să ne deplasăm mai încet". 


Când apare o întindere musculară 
Medicul specialist precizează că riscul cel mai mare de a ne con-frunta cu întinderile musculare este solicitarea exagerată a mușchilor sau a ligamentelor, mai ales când mușchii nu au fost încălziți în prealabil. 
Asta nu înseamnă că aceste probleme pot să apară numai în timpul deplasărilor solicitante! Chiar și pozițiile incomode ale corpului în timpul orelor de muncă sunt factori care contribuie la apariția întinderilor musculare la nivelul umerilor, al gâtului sau spatelui. 


Simptome 
Referitor la semnalele transmise de întinderile musculare, acestea se identifică, în general, la nivelul părții posterioare a gambei, inferior de genunchi, prin rigiditate și crampe. Se pot manifesta sub formă de durere localizată, tumefiere sau apariția unor echimoze locale. 


Termen de vindecare 
În majoritatea cazurilor, perioada de vindecare a întinderilor musculare și articulare este destul de lungă, fiind posibil să avem probleme câteva săptămâni la rând. 
"Iar dacă vorbim de o ruptură a fibrelor musculare sau a liga-mentelor, în astfel de situații se im-pune o evaluare medicală, însoțită de un tratament de specialitate prescris în cunoștință de cauză" - ne-a mai spus medicul. 


Forme de tratament 
Chiar dacă pare ciudat, odihna și evitarea mișcărilor bruște ale părților corpului afectate de întinderile musculare sunt considerate primele forme de tratament. De asemenea, imediat după resimțirea problemelor musculare, ar trebui să se aplice gheață, menținută pe locul dureros circa 20 de minute. Întrucât pot apărea complicații, gheața (aplicată peste membrul afectat numai după ce este înfășurată bine într-un material textil) trebuie să fie înlocuită la fiecare patru ore, în intervalul următoarelor două zile. Dacă situa-ția o impune, pentru stoparea durerii și a inflamației, specialistul poate recomanda antiinflamatoare.
Important! Medicul atrage atenția că numai specialistul poate spune despre ce tip de leziune musculară este vorba, iar diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic, eventual a unei ecografii musculare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 29 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Semnele tahicardiei
Miercuri, 25 Septembrie 2013
Stire din Cetățenești : De ce unii copii nu iau în greutate
Pagina a fost generata in 0.5401 secunde