Bani mai mulți pentru românii bolnavi. Guvernul a suplimentat bugetul CNAS

3600
Bani mai mulți pentru românii bolnavi. Guvernul a suplimentat bugetul CNAS - fond-bani-bolnavi-1696267096.jpg

Articole de la același autor

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Fondurile alocate vor permite și deblocarea programelor naţionale care au fost afectate la începutul acestei luni. „Aprobăm şi un memorandum foarte important, prin care suplimentăm bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest fapt va permite acoperirea cheltuielilor cu medicii de familie plus diferenţele de cost la programele naţionale şi medicamente. Trebuie să facem asta, mai ales că, începând din 1 iulie, a existat o creştere a numărului de servicii medicale decontate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Reprezentanții asociațiilor de pacienți cronici și oncologici au atras atenția că programele naționale de sănătate au rămas de două luni fără finanțare, iar bolnavii sunt trimiși acasă fără tratamente și fără alternativă. 


“Programele naţionale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienţii români au rămas fără medicamente. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naţionale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimişi acasă fără tratament şi fără nicio altă soluție. Vieţile românilor se sting şi nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, se arată în comunicatul trimis de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. 


Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că săptămâna aceasta urmau să intre bani pentru medicamentele destinate acestei categorii de pacienți. Potrivit CNAS, Ministerul Finanțelor a alocat fonduri pentru deblocarea programelor de sănătate. Președintele CNAS, Andrei Baciu, a explicat că situația s-a remediat și în cazul bolnavilor de cancer. De la finalul lunii august, se înregistra un blocaj în derularea Programului de oncologie, cel mai costisitor dintre programele naţionale de sănătate. „În luna august au fost câteva întârzieri de natură financiară. Soluția identificată era aceea a accesării fondurilor din trimestrul 4. S-a deblocat săptămâna trecută, joi. Am finalizat toate procedurile interne, am încredere că va fi avizat și adoptat în următoarea ședință de guvern. Am discutat să se facă imediat decontările, să fie o chestiune de ore”, a precizat Andrei Baciu. Conform legislației în vigoare, programele naționale de sănătate publică sunt finanțate de Ministerul Sănătății și de la bugetul de stat. Programele de sănătate curative sunt finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Acesta este administrat de CNAS.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5089 secunde