Boala care dă dureri crâncene după fiecare masă

707
Boala care dă dureri crâncene după fiecare masă - a39a4a7d0196e95af83a6f136ae97a39.jpg

Articole de la același autor

Multe persoane se plâng, după o masă consistentă, bogată în grăsimi și prăjeli, de dureri stomacale. De fapt, spun medicii, acesta este principalul simptom ale colecistitei, inflamarea vezicii biliare.

Vezica biliară sau colecistul, cum mai este denumită, este un organ situat lângă ficat și este "rezervorul" bilei secretate de ficat. În timpul meselor, atunci când bolul alimentar trece în duoden, colecistul se contractă și bila ajunge în intestin, ajutând la absorbția alimentelor. Dacă fluxul bilei este oprit, se stochează în colecist, ducând la inflamarea lui - boala este denumită colecistită.
Principalul simptom al bolii sunt colicile biliare. "Bolnavii re-simt dureri intermitente, care durează în jur de 30 sau 40 de minu-te și apar după fiecare masă", a explicat dr. Cătălin Grasa, medic chirurg. De asemenea, durerile, care cresc în intensitate și frecventă, sunt însoțite de vărsături și greață. Iar la palpare, se simte colecistul inflamat. "Bolnavul poate simți, în regiunea abdominală, sub coasta dreaptă, o umflătură, iar la palpare i se taie respirația", a adăugat medicul specialist.

Intervenția chirurgicală - singurul tratament
Diagnosticul este confirmat cu ajutorul unei ecografii, care va evidenția dacă vezica biliară este inflamată. În acest caz, singurul tratament eficient este intervenția chirurgicală pentru extirparea colecistului. De aceea, dr. Grasa îi sfătuiește pe pacienți să nu ignore durerile, ci să consulte medicul de familie și medicul de interne.
De asemenea, în momentul prezentării la medic se impune și investigarea căilor care fac legătura între colecist și ficat, în căutarea calculilor biliari. De multe ori, aceștia sunt cauza inflamării respectivului organ și trebuie de asemenea înlătu-rați, pentru a nu fi afectat ficatul.

Alimente interzise!
Tratamentul nu este complet dacă nu este însoțit și de o dietă. Astfel, se impune eliminarea din alimentație a grăsimilor, a tuturor produselor care duc la creșterea colesterolului - ouă, smântână, ciocolată, prăjeli, tocătură.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8843 secunde