Boala care pune în pericol fertilitatea femeilor

299
Boala care pune în pericol fertilitatea femeilor - boalacarepuneinpericoldrmihaelaa-1432919008.jpg

Articole de la același autor

Cunoscută popular drept "rana pe col", cervicita este afecțiunea cea mai frecventă în rândul femeilor, indiferent de vârstă. Cel mai adesea, cervicita nu provoacă semne sau simptome și poate fi depistată în urma unui test Papanicolau sau a unei biopsii. Netratată, afecțiunea produce complicații ce creează premizele infertilității sau a cancerului de col uterin.

Cervicita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă femeile, indiferent de vârstă. Din acest motiv, medicii ginecologi susțin că, deși există și tratamente care pot rezolva această problemă, cea mai sigură procedură de tratament rămâne electrocauterizarea rănii.

"Rana pe colul uterin se poate produce fie din cauza infecțiilor cauzate de igiena precară a femeii, fie de igienizarea exagerată a vaginului, din cauza spălăturilor prea frecvente a acestuia. Din acest motiv, pacientele trebuie să țină cont de sfaturile medicului, mai ales că acesta le personalizează în funcție de fiecare organism în parte. Dacă totuși se ajunge la situația în care există o rană pe colul uterin și care nu dă rezultate la tratamentul medicamentos, atunci se poate trece la următorul pas: electrocauterizarea. Este extrem de important ca pacientele să nu se mai ferească de această procedură, pentru că ea nu este dureroasă și, mai mult decât atât, ea se realizează într-o singură ședință, iar ele își pot relua viața în mod normal, fără restricții, chiar de a doua zi", a explicat dr. Mihaela Dobre, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Investigații recomandate

Cervicita poate fi diagnosticată în timpul unei examinări pelvine de rutină sau la efectuarea testului Babeș-Papanicolau. În timpul consultului, medicul poate depista existența unei inflamații la nivelul cervixului (capătul uterului care se deschide în vagin).

"Cel mai adesea, cervicita prezintă simptome precum secreții vaginale în cantități mari de culoare gri sau galbenă ce uneori pot avea un miros neplăcut, urinări dureroase frecvente, durere în timpul actului sexual, sângerări vaginale după actul sexual sau între perioadele menstruale.

Inflamația poate avea drept cauză și leziunile colului produse de dispozitivele contraceptive: cupola cervicală sau diafragma. Cel mai afectate sunt de obicei femeile tinere și fertile. Pentru un diagnostic de certitudine, acesta poate recomanda efectuarea unei colposcopii (investigație care servește la examinarea colului uterin, cu ajutorul unui colposcop, instrument care mărește imaginea cervixului cu până la 40%)", a precizat medicul.

Antibioticele, cel mai sigur tratament

Tratamentul principal al cervicitei este administrarea antibioticelor care inhibă dezvoltarea infecției. Adesea, antibioticele pentru tratamentul cervicitei se administrează sub formă de supozitoare vaginale sau sub formă de cremă.

Astfel, va fi necesară administrarea de antibiotice pentru o perioadă de aproximativ 7-14 zile. Medicul ginecolog poate recomanda și folosirea unor tratamente locale (cu ovule sau spălături vaginale) care să contribuie la îndepărtarea rapidă a bacteriei care a determinat inflamația și eroziunea cervixului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3947 secunde