Boala diareică acută - cea mai periculoasă afecțiune de sezon

574
Boala diareică acută - cea mai periculoasă afecțiune de sezon - baa61f26be267d0e71c08e8450443f1a.jpg
Infecțiile intestinale reprezintă una din marile probleme de sănătate din lumea întreagă, mai ales în sezonul cald. Cu o mare răspândire pe glob, boala este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi).
Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poartă, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate, de altfel urgența principală în asemenea situații, vărsături, febră. "Infecțiile tractului digestiv acționează asupra organismului în mod complex, în funcție de infecțiozitatea agenților respectivi, dar și de particularitățile organismului afectat, precum vârstă, stare de nutriție, reactivitate etc. Agenții infecțioși și toxinele lor acționează atât local, cât și general, prin producerea de dezechilibre hidroelectrolitice, circulatorii și nervoase (șoc infecțios, stare de toxemie ș.a.)", explică dr. Loti Popescu, coordonatorul Biroului pentru Promovarea Sănătății din cadrul Direcției Județene pentru Sănătate Publică.
Profilaxia bolii diareice presupune aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire și de supraveghere a infecțiilor intestinale. "Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă. Este foarte important să ne spălăm pe mâini ori de câte ori este cazul, înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă. Fructele și legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă, iar apa pe care o consumăm trebuie să fie doar din surse sigure, autorizate. Verificare termenului de garanție și menținerea la rece a tuturor alimentelor pe care le cumpărăm sunt obligatorii. Este bine să evităm să consumăm conserve, mai ales în sezonul cald, consumul de băuturi neîmbuteliate, de alimente care se alterează repede, precum frișcă, creme, maioneze, consumul înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald", precizează medicul specialist.

Nu există vaccin
În situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat. Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală.
Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure ș.a.) pentru a limita infecția.
"Nu există o imunizare specifică sau un vaccin pentru protecția masei receptive și, deci pentru limitarea infecției. Prevenirea este singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute", mai adaugă dr. Loti Popescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7606 secunde