Unii oameni nu iau foarte în serios boala parodontală, dar aceasta poate avea consecințe extrem de grave atât asupra sănătății orale, cât și asupra sănătății generale. Tocmai de aceea, fiecare persoană în parte trebuie să acorde atenţia cuvenită îngrijirii danturii. Cum faceţi acest lucru? Printr-o igienă corespunzătoare, prin îngrijirea danturii şi a gingiilor. Potrivit dr. Mona Başcoveanu, boala parodontală este o patologie foarte frecventă, iar prevalența sa crește pe măsură ce înaintaţi în vârstă. De multe ori, dezvoltarea sa este progresivă, lentă și tăcută, așadar nu o puteţi identifica la timp. Dacă nu este tratată la timp, poate duce la pierderea dinților, cu consecințe negative asupra vorbirii, hrănirii, aspectului și sănătății generale. De fapt, această infecție orală crește riscul altor boli sistemice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. De asemenea, este asociată cu complicații în timpul sarcinii. Cum să o preveniţi? Ce este parodontita? Parodontita, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală este o infecție bacteriană a țesuturilor de susținere a dinților.
„Din păcate, aceasta compromite structuri precum gingiile, cimentul care acoperă rădăcinile dentare, ligamentul parodontal și osul alveolar, care sunt responsabile de menținerea elementelor dentare fixe. De obicei, inflamația gingiilor sau gingivita apare la începutul bolii şi este un răspuns defensiv al organismului la prezența și acumularea plăcii bacteriene și a tartrului care irită structura. Ulterior, ţesutul gingival devine roșu intens, se umflă, doare și sângerează ușor. Dacă gingivita nu este tratată, inflamația se intensifică și bacteriile ajung în zonele mai profunde, ducând la o infecție a structurilor de susținere, unde apar pungi parodontale”, a explicat medicul.
În plus, distrugerea ligamentului parodontal și a osului provoacă slăbirea dinților și chiar pierderea acestora. Acest lucru cauzează probleme la mestecat și vorbire. Totodată, se constată o deteriorare a aspectului zâmbetului, care duce la o stimă de sine scăzută și la abandonarea activităților sociale. Alte complicații asociate sunt următoarele: diabet, boli de inimă, boli neurodegenerative, probleme în timpul sarcinii. Detectarea precoce a manifestărilor parodontitei facilitează, însă diagnosticul și tratamentul acesteia. Unele dintre simptomele sale sunt următoarele: gingii roșii și umflate, sângerarea gingiilor la periaj sau spontan, respirație urât mirositoare permanentă, gust neplăcut, sensibilitate, durere la mestecat, mobilitatea dinților sau dinți slăbiți. De asemenea, trebuie să ştiţi că parodontita este cauzată de acumularea plăcii bacteriene de-a lungul și sub linia gingiei. Practic, bacteriile și resturile alimentare se lipesc de suprafețele bucale, iar dacă nu sunt îndepărtate printr-o igienă adecvată, se pot calcifica, ducând la tartru dentar. Acest tartru apare ca un nisip dur, aspru, care poate fi albicios, gălbui sau maro. El se acumulează din ce în ce mai adânc, provoacă pungi parodontale și afectează țesuturile de susținere a dintelui. Spre deosebire de placa bacteriană, tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj dentar, ci este necesară o curățare profesională pentru a îndepărta toate depunerile.