Bolile reumatice, printre cele mai invalidante și împovărătoare suferințe

440
Bolile reumatice, printre cele mai invalidante și împovărătoare suferințe - fond-bolile-reumaticejpg-2-1721214895.jpg

Articole de la același autor

Mulți au impresia că bolile reumatice îmbolnăvesc doar adulții. Fals. Acestea afectează atât copiii, tinerii, cât și vârstnicii. Reumatismul este, de fapt, un termen folosit pentru a defini afecțiunile ce interesează sistemul musculo-scheletal, în special articulațiile. Cauzele majorității afecțiunilor articulare rămân necunoscute, dar sunt factori care joacă un rol important în declanșarea acestora, cum este sexul, femeile prezentând un risc mai mare în cazul unor boli precum artrita reumatoidă, sclerodermia, fibromialgia.

Potrivit dr. Cristina Andreea Telehoi, afecțiunile reumatice pot fi împărțite în afecțiuni inflamatorii, cum sunt bolile reumatice autoimune (artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, vasculite sistemice) sau afecțiuni degenerative determinate de degradarea progresivă, fiziologică a componentelor articulare (osteoartrita, tendinitele, bursitele). Alți factori care duc la apariția bolilor reumatismale sunt: bagajul genetic și istoricul familial; stilul de viață: fumatul, dieta; unele infecții; suprasolicitarea - uzura cronică a articulațiilor. Simptomele frecvente ale bolilor reumatice sunt: durerea articulară; inflamația locală; deformarea articulară; dureri sau slăbiciune musculară; pierderea amplitudinii mișcărilor sau a flexibilității articulare; oboseala; stare de rău general.

„Deoarece bolile reumatice sunt boli cronice, cu pacienții afectați se stabilește o relație lungă și strânsă, tratamentul fiind adaptat continuu la viața, nevoile și biologia unică a fiecărui pacient. În managementul afecțiunilor reumatice, medicul reumatolog coordonează tratamentul, dar uneori este necesară abordarea multidisciplinară (cu medicul cardiolog, pneumolog, gastroenterolog, nefrolog, neurolog, dermatolog), fiind boli cu determinism multisistemic. Bolile reumatice sunt printre cele mai răspândite, invalidante și împovărătoare boli afectând semnificativ calitatea vieții bolnavilor. Acestea, netratate corespunzător, afectează activitățile zilnice, cum ar fi: mersul, urcatul scărilor, îmbrăcatul, gătitul, cu efect profund asupra capacității de muncă”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că tratamentul este stabilit în funcție de diagnostic și implică utilizarea de medicamente care ajută la reducerea durerii și inflamației și uneori, la prevenirea deteriorării articulațiilor. Aceste medicamente includ analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene corticosteroizi, medicamente antireumatice care modifică boala sau terapie biologică. În prezent, datorită dezvoltării diverselor clase terapeutice, alături de îngrijirea multidisciplinară și personalizată au dus la un prognostic mai bun al bolilor.

Prevenția afecțiunilor reumatologice implică un stil de viață sănătos care trebuie să includă: fructe, legume și proteine cu proprietăți antiinflamatoare. Apoi, este necesară renunțarea la fumat, întrucât tutunul reduce eficiența anumitor medicamente, iar în cazul artritei reumatoide crește riscul de boală și se asociază cu forme mai severe. Nu uitaţi nici de păstrarea unei greutăți corporale optime, obezitatea degradând articulațiile şi mai ales evitarea sedentarismului. Ca urmare, activitatea fizică regulată dezvoltă musculatură și păstrează flexibilitatea articulațiilor. Nu în ultimul rând, reduceţi stresul, deoarece acesta poate duce la apariția bolilor reumatice autoimune sau poate agrava simptomele acestora.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4396 secunde