Nu ignorați semnele pe care vi le dă organismul! Ele pot dezvălui diverse probleme de sănătate

180
Nu ignorați semnele pe care vi le dă organismul! Ele pot dezvălui diverse probleme de sănătate - fond-simptomejpg-2-1688902136.jpg

Articole de la același autor

Uneori, simptomele banale, cărora nu le daţi mare atenţie, dar sâcâitoare, sunt cele care-i aduc pe oameni la medic. De exemplu, oboseala care nu se rezolvă nici prin repaos la pat, durerile în locuri neobișnuite ori setea și foamea excesivă sunt câteva semnale de alarmă ale organismului pe care pacienții le ignoră cel mai adesea, considerându-le normale.

Sunt situaţii în care femeile se enervează mult prea repede, se simt mai mereu obosite și se îngrașă chiar dacă urmează o dietă strictă. Toate acestea ar trebui să-și verifice glanda tiroidă, care comandă, de fapt, funcţia hormonilor. Situată sub „mărul lui Adam”, la baza gâtului, tiroida secretă două tipuri de hormoni responsabili de buna funcționare a temperaturii interne, a digestiei, sistemul nervos și ginecologic. Atunci când glanda este prea activă, apare hipertiroidismul, iar când este prea leneșă, hipotiroidismul, oscilații de care au parte în special femeile. Specialiştii susţin că tiroida este responsabilă de metabolismul tuturor nutrienţilor, iar când activitatea ei este redusă (hipotiroidism)- rata metabolismului este scăzută, iar arderile de calorii, mai lente. Chiar şi disfuncţiile tiroidiene minore pot avea efect de îngrăşare, în contextul sedentarismului. Oricum, în ambele cazuri, tratamentul se bazează pe dozajul hormonal, însă uneori se ajunge și la intervenţii chirurgicale.

De asemenea, extenuarea sau oboseala cronică stă și la baza altor afecțiuni precum cele cardiace, anemie, diabet și reumatism. Atunci când oboseala însoțește activități de rutină, este semn clar că cea afectată este inima. În cazul diabeticilor, extenuarea este completată de sete necontrolată, poftă, urinări dese şi pierderi în greutate, iar pacienții reumatici își simt încheieturile mâinilor și picioarelor inflamate și dureroase. „În cazul copiilor, semnele unei boli grave sunt și mai înșelătoare. Transpirația abundentă, asociată de părinți cu o răceală, poate trăda în realitate o anemie sau o hipocalcemie. Tot despre anemie poate fi vorba și când le curge sânge din nas, un simptom specific mai degrabă problemelor ORL”, precizează dr. Alina Constantinescu.

Dacă celor mici li se descuamează pielea de pe mâini și picioare, spune aceasta, nu înseamnă automat că au vreo carență de vitamine, ci poate fi vorba de o infecție renală cu streptococi, mai ales dacă au și puseuri febrile. Bebelușii, de departe, sunt cei mai greu de „citit” pacienți, iar ei se comportă cu totul neașteptat atunci când au o infecție urinară. Câteodată, se întâmplă să nu apară febra sau vărsăturile, dar scad subit în greutate, deși mănâncă normal. Adesea, până și unele dintre cele mai crunte boli sunt descoperite în mod accidental, în urma unui control de rutină.

De asemenea, sunt oameni care se plâng de dureri toracice și spun că simt ceva ca un junghi. Dacă această durere ascuțită nu se calmează cu nimic, este semnul unui cancer de plămâni. Invers, o tuse constantă tratată ca și problemă pulmonară poate veni de la o gastrită. Nu este, însă, o regulă ca bolile grave să țintească organele care se manifestă. Pe de altă parte, problemele cardiace, sunt altă categorie de boli care ies la suprafață în mod ciudat. Aspectul ochilor poate semnala prezența unor ganglioni limfatici inflamați, chisturi ori o tumoră. Cei cărora li se zbat pleoapele ca și cum ar suferi de un tic li se recomandă suplimente de calciu, reducerea consumului de cafea și tutun, dar și mai multă odihnă. În cazul în care spasmele se întețesc până în punctul în care nu se mai poate ține ochiul deschis, trebuie mers de urgență la medic. De ce? Pentru că aici vorbim deja despre blefarospasm, o afecţiune neurologică care include mişcări involuntare ale muşchilor din jurul ochilor. În mod straniu, uscăciunea ochilor trădează un spectru larg de afecțiuni, începând cu tiroidism și terminând cu boli autoimune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3035 secunde