Capcanele postului: dezechilibrul alimentar și malnutriția

1411
Capcanele postului: dezechilibrul alimentar și malnutriția - capcanelepostului2-1417109502.jpg

Articole de la același autor

Urmat cu strictețe de unii sau adoptat doar ocazional de alții, postul ridică multe semne de întrebare atunci când vine vorba de sănătate. Medicii susțin că postul poate ajuta organismul să se detoxifieze doar dacă este ținut cu măsură și dacă cel care îl ține este perfect sănătos.

Cel mai adesea, cei care aleg să țină toată perioada postului dinaintea sărbătorilor de iarnă nu țin cont și de starea lor inițială de sănătate.

Slăbiți și fără vlagă, aceștia ajung de cele mai multe ori în fața medicului pentru a-i pune pe picioare. Ceea ce determină slăbirea organismului este chiar meniul vegetarian, prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutriționale.

"Deși este extrem de util pentru un proces complex de detoxifiere a organismului, postul poate fi urmat de către persoanele care nu au probleme de sănătate și care au o greutate normală și conformă cu vârsta și înălțimea. Alegerea unui astfel de regim alimentar trebuie să nu priveze organismul de substanțele necesare unei bune funcționări, astfel că, pe lângă celebrele alimente pe bază de soia și legumele obișnuite, trebuie să se consume cele care conțin minerale și vitamine, dar și fibre și proteine. Dacă din meniu fac parte și alimente hrănitoare, precum ciupercile, spanacul, dovleceii, lintea, un aliment bogat în proteine, dar și fibre care dau energie, lucrurile se mențin în echilibru. Este cert că postul ajută la eliminarea toxinelor din tubul digestiv, însă, la fel de adevărat este și faptul că nu presupune doar abținerea de la alimen-tele din carne sau provenite de la animale, precum lapte-le și ouăle.

Pentru ca procesul de detoxifiere să se poată realiza în cele mai bune condiții, este extrem de important ca organismul să fie hidratat corespunzător", a precizat dr. Mirela Stângaciu, medic de familie.

Când nu se recomandă postul

Desigur că postul este un motiv în plus de a reveni la beneficiile alimentației vegetale, însă ar trebui evitat de cei care suferă de anemie, spre exemplu, sau alte afecțiuni, precum neoplasmele.

"Lipsa proteinelor din alimentația acestor pacienți poate agrava simptomele de care suferă sau le poate înrăutăți afecțiunea. De pe lista celor pentru care nu se recomandă postul ținut cu strictețe trebuie să nu îi scoatem nici pe copii sau vârstnici, cu atât mai mult cu cât aceste categorii sunt vulnerabile în fața bolilor", mai spune medicul.

"Extremele nu se atrag"

În altă ordine de idei, trecerea de la post la o alimentație foarte grasă, cu carne și dulciuri, trebuie reintrodusă treptat. Trebuie evitate mesele foarte bogate și lipsa mișcării în această perioadă.

"Mare atenție la trecerea de la o extremă la alta! După o perioadă destul de lungă de timp, trecerea de la o dietă exclusiv vegetală la una plină de grăsimi, zahăr și proteine poate fi resimțită ca un șoc, chiar și pentru un organism zdravăn. În cazul oricărui exces alimentar, dacă starea generală se deteriorează și apar durerile abdominale sau vărsăturile, un consult medical este absolut necesar", completează medicul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : "Sănătatea se cunoaște de dimineață!"
Pagina a fost generata in 0.5996 secunde