Care este utilitatea coronarografiei în diagnosticul afecțiunilor cardiace

212

Articole recomandate

Coronarografia este una dintre cele mai importante proceduri minim invazive de diagnostic și tratament pentru pacienții cu afecțiuni cardiace. În felul acesta medicii pot identifica cu mai multă acuratețe problemele la nivelul vaselor de sânge care furnizează sânge mușchiului inimii și, astfel, în aceeași ședință de coronarografie pot restabili și fluxul sanguin normal. Specialiștii de la Ovidius Clinical Hospital, conduși de Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie, coordonator al Laboratorului de Cardiologie Intervențională din cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH, realizează această metodă de diagnostic și tratament utilizând cea mai performantă aparatură de la Siemens Healthineers.

Când este recomandată coronarografia?

Coronarografia este recomandată pentru diagnosticarea unor afecțiuni cardiace, precum boala coronariană, dar și pentru depistarea unor boli ale inimii, malformații cardiace congenitale, insuficiența cardiacă sau boli ale valvelor inimii. Procedura este deosebit de utilă pentru pacienții cu simptome de angină pectorală sau care au suferit un infarct miocardic în trecut.

Pacienții sunt îndrumați de către medicii de familie sau de altă specialitate, în funcție de simptomele pe care le prezintă, pentru a face această intervenție. Înainte de intervenție pacienții trebuie să facă o serie de analize de sânge și consult la medicul specialist cardiolog. La Ovidius Clinical Hospital pacienții se pot prezenta cu bilet de trimitere către specialitatea cardiologie și pentru pacienții asigurați investigația este gratuită.

Cum se desfășoară intervenția?

După cum este menționat mai sus, înainte de coronarografie, pacientului i se recomandă să efectueze un set complet de analize, EKG și ecocardiografie. Va fi internat pentru o perioadă scurtă, necesitând supraveghere după efectuarea intervenției.

În timpul procedurii, care poate dura între 30 și 60 de minute, pacientul fi anesteziat local pentru că trebuie să rămână conștient și în permanentă legătură cu echipa medicală. Medicul cardiolog intervenționist utilizează un cateter subțire prin artera radială sau femurală sub control radioscopic până la nivelul arterelor coronare, unde cu ajutorul substanței de contrast se va observa circulația sanguină pe monitoarele angiografului. Procedura nu este dureroasă, însă în unele cazuri poate apărea o ușoară senzație de căldură în timpul injectării substanței de contrast. Dacă se identifică blocaje sau stenoze, medicul va putea efectua o procedură de angioplastie, cu acordul pacientului. În funcție de situație se pot monta mai multe stenturi în cadrul aceleiași intervenții.

După îndepărtarea cateterului, se aplică o compresie la locul de puncție (fie că vorbim de încheietura mâinii sau zona inghinală), iar pacientul va fi mutat în secția de spitalizare, unde va rămâne sub supraveghere medicală câteva ore.

În mod obișnuit, pacienții pot reveni la activitățile obișnuite imediat după externare, însă recomandarea medicilor este să evite sportul sau activitățile fizice intense și să încerce să facă duș în loc de baie în cadă timp de două săptămâni.

Pentru programări la medicul specialist de cardiologie pacienții pot suna la 0241.480.400. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3913 secunde