Care sunt riscurile atunci când purtăm ochelari de soare cumpărați de la tarabe sau magazine

1063
Care sunt riscurile atunci când purtăm ochelari de soare cumpărați de la tarabe sau magazine - fond-ochelari-de-soare-1712579745.jpg
Pe măsură ce sezonul cald se instalează, soarele devine mai puternic, iar expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete poate avea efecte negative asupra sănătății ochilor. În acest caz, ochelarii de soare joacă un rol important, însă trebuie să fim foarte atenți de unde îi cumpărăm.

Ochelarii de soare nu sunt doar un element de stil, ci și o protecție eficientă împotriva efectelor nocive ale razelor ultraviolete (UV). Îi putem găsi într-o varietate de modele și stiluri, potrivite pentru toate preferințele și nevoile, în mai multe magazine din oraș, dar și la tarabele de pe litoral. Aceștia sunt poziționați fie la intrarea în magazin, fie în mijloc, fiind ușor de localizat.

Important de știut este că nu toți ochelarii de soare din magazine sunt autentici și eficienți, iar cel mai indicat este să îi cumpărăm în urma unui control la specialiștii în optometrie sau medicii oftalmologi. Prețurile variază de la magazin la magazin, acestea pot începe de la 10 lei și să treacă pragul de 50 de lei, fiind accesibile pentru toate buzunarele.

Ce spun specialiștii?

Tehnicianul optometrist, Ionela Dumitru, avertizează asupra riscurilor asociate achiziționării ochelarilor de soare din surse neautorizate medical.

,,Ochelarii de soare nepotriviți pot crește fotosensibilitatea. Cei prescriși de medic au de regulă un nivel maxim de protecție și un filtru de polarizare, mărimea și modelul fiind alese în funcție de poziție și fizionomie pentru protecție maximă. Ochelarii de soare achiziționați din magazine nu au lentilele clare”, a declarat pentru ,,Cuget Liber”, tehnicianul optometrist.

Mai mult decât atât, există riscul ca ochelarii de soare achiziționați din surse neautorizate să nu ofere protecția adecvată. Absența unui certificat de autenticitate atestă faptul că ochelarii nu sunt siguri.

,,Dacă ochelarii de soare nu sunt însoțiți de un certificat de autenticitate, există riscul ca acel nivel de protecție înscris să nu fie adevărat, iar ochii noștri să nu fie protejați deloc”, a specificat același tehnician optometrist.

Pentru a ne proteja ochii la nivel maxim, înainte de începerea verii, când vom avea indicele UV mult mai crescut, putem apela la persoanele specializate pentru a face cea mai bună alegere.

,,Medicul îți poate recomanda ce anume este nevoie pentru protecția ochilor tăi, fie dacă este vorba despre un mic defect de vedere sau fotofobie, fie că este vorba doar de protecția ochilor la razele nocive UV”, a mai precizat Ionela Ddumitru.

,,Îi cumpăr pentru că arată bine”

Pentru persoanele cu buget mai restrâns, prețul joacă un rol important în decizia lor de achiziționare a unei perechi de ochelari de soare, fiind un motiv în plus pentru care aleg să cumpere de la un magazin sau o tarabă oarecare. Alegerea de a cheltui între 10 și 50 de lei pe o pereche de ochelari de soare poate părea o soluție economică pe termen scurt, dar pe termen lung poate duce la efecte negative asupra sănătății ochilor.

,,Pentru mine este mult mai accesibil să îmi cumpăr ochelari de soare din magazin, la medic cred că sunt foarte scumpi, așa scap doar cu 25 de lei cheltuiți”, a spus o adolescentă.

Un alt tânăr mărturisește că el nu acordă atenție etichetelor ochelarilor și că, uneori îi cumpără doar pentru aspectul lor estetic.

,,Nu cred că am citit niciodată etichetele ochelarilor, nu credeam că sunt chiar așa de răi. Îi cumpăr uneori doar pentru că arată bine”, a declarat el.

Înainte de debutul sezonului estival este important să știm să ne protejăm ochii cât mai mult posibil și să fim atenți de unde cumpărăm ochelarii de soare. Consultarea unui specialist este cea mai bună alegere pe care o putem face pentru sănătatea noastră oculară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Iulie 2013
Stire din Diverse : Cum alegem corect ochelarii de soare
Pagina a fost generata in 0.5835 secunde