Ce afecțiuni provoacă pierderea auzului

623
1
Ce afecțiuni provoacă pierderea auzului - ent-1360074302.jpg
Uneori, persoanele care își pierd auzul nu sunt conștiente de acest lucru, mai ales atunci când pierderea se face progresiv și survine ca urmare a zgomotelor persistente și a înaintării în vârstă. Membrii familiei și prietenii sunt de obicei primii care observă acest lucru. În acest caz se recomandă evaluarea auzului prin testarea proprie a acuității auditive. Din păcate însă, se înregistrează destul de frecvent și cazuri în care deși nu este afectată urechea, intervin afecțiuni periculoase care duc la pierderea auzului. 


Bolile de inimă sau diabetul, cauze ascunse ale pierderii auzului

Printre afecțiunile medicale care pot determina pierderea auzului, dar nu afectează în mod direct urechea se numără bolile cardio-vasculare și diabetul zaharat. "Scăderea fluxului sanguin la nivelul urechii interne sau la nivelul unor zone corticale ce controlează auzul poate determina pierderea auzului. Cauzele scăderii fluxului sanguin pot fi bolile inimii, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale sau diabetul zaharat. Și bolile autoimune pot determina pierderea auzului la una sau ambele urechi, care poate fi tranzitorie sau se poate agrava pe parcursul a trei, până la patru luni. Una dintre afecțiunile autoimune care se manifestă astfel este artrita reumatoidă", explică dr. Zinaida Ruță, audiolog audioprotezist.

Simptomele pierderii auzului

Situațiile sociale pot deveni astfel obositoare și stresante în cazul pierderii auzului. Persoana respectivă va evita din ce in ce mai mult, pe măsura pierderii auzului interacțiunea socială. Printre cele mai frecvente simptome ale pierderii auzului sunt:

- auzul redus (estompat);

- dificultatea de a înțelege ceea ce se vorbește în jur, în special când în fundal se aud și alte sunete sau voci (persoana afectată poate auzi interlocutorul vorbind dar, nu poate distinge cuvintele rostite de acesta);

- ascultarea televizorului sau radioului la un volum mai ridicat decât în trecut;

- evitarea conversației și interacțiunii sociale, caz în care poate apărea depresia - foarte mulți dintre adulți devin depresivi datorita faptului că pierderea auzului le afectează viața socială.

Tratamentul depinde de cauze

Tratamentul pentru pierderea auzului temporară sau reversibilă, de-pinde de obicei de cauza care a determinat pierderea auzului. Tratamen-tul pentru pierderea definitiva a auzu-lui implică folosirea protezelor auditive.

Cu toate că uneori atât familia cât și persoana în cauză consideră că pierderea permanentă a auzului este datorată înaintării în vârstă, este foarte important ca în aceste cazuri să se aplice tratamentul adecvat. Pierderea auzului poate determina retragerea socială, apariția depresiei și pierderea independenței persoanei respective. Deși tratamentul în acest caz, efectuat corect, nu poate restabili o funcție auditivă normală, el totuși ajută foarte mult la îmbu-nătățirea comunicării, a inter relațiilor sociale și totodată, îmbunătățește desfășurarea activităților , atât de la serviciu cât și de acasă, făcându-le mai plăcute. 


Comentează știrea

christian louboutin shoes outlet
28 februarie 2014
christian louboutin shoes outlet

christian louboutin lady peep spikes Stiri Sănătate : Ce afecțiuni provoacă pierderea auzului | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online christian louboutin shoes outlet http://thumbnailsample.delmonsolutions.com/images/christian-louboutin-love-flats.asp

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 06 Iunie 2012
Stire din Sănătate : De ce ajungem să ne pierdem auzul
Pagina a fost generata in 0.3657 secunde