Ce fel de lentile să alegem pentru ochelarii de vedere

2484
Ce fel de lentile să alegem pentru ochelarii de vedere - fotofondochelari-1441123556.jpg

Articole de la același autor

După vârsta de 40 de ani, puterea de acomodare a ochiului scade, practic apărând un fenomen de îmbătrânire a cristalinului. Astfel, unii dintre noi avem nevoie de prima pereche de ochelari - de citit sau dacă suntem deja purtători de ochelari de două perechi - de distanță și de citit. Pentru a nu folosi două perechi de ochelari, majoritatea purtătorilor apelează la lentile bifocale sau progresive. 


"Lentilele bifocale au avantajul că înlocuiesc două perechi de lentile și sunt accesibile ca preț. Principalul dezavantaj constă în delimitarea clară a celor două zone, de distanță și de citit, printr-o lizieră (linie de separare) sau printr-o «pastilă» (în zona de citit).
De aceea, aceste lentile sunt inestetice, iar trecerea de la dioptria de distanță la cea de citit făcându-se brusc, purtătorul de ochelari se adaptează greu.


Un alt dezavantaj este acela că nu poate fi folosit pentru vederea intermediară (la calculator e nevoie de încă o pereche de ochelari)", explică Enise Baci, inginer optometrist Optieni. 


Chiar dacă la noi în țară lentilele bifocale au destui adepți, ele au fost înlocuite cu succes de lentilele progresive. Principalul avantaj al acestora este că însumează într-o lentilă mai multe lentile. "Practic, pe aceeași lentilă, începând cu dioptria de distanță se ajunge la cea de citit, crescând dioptria în mod progresiv din 0,25 în 0,25 dioptrii. Deci avem o lentilă estetică (fără lizieră sau pastilă), care are rolul de a ne ajuta atât la vederea la distanță și citit, cât și la vederea intermediară", mai spune specialistul. 


Și deoarece fiecare dintre noi avem un stil de muncă și viață diferit, au fost pro-iectate lentilele progresive care să fie în concordanță cu principalele activități ale purtătorului de ochelari. "Astfel, există lentile progresive cu un design optimizat pentru vederea la distanță, lentile pro-gresive pentru persoanele care folosesc ochelarii preponderent la birou sau lentile echilibrate pentru cei activi, atât la distanță, cât și pentru aproape", precizează Enise Baci. 


Lentila progresivă este mai scumpă decât lentila bifocală, iar un alt dezavantaj constă în existența unor aberații în zonele laterale. Adaptarea la aceste lentile poate dura până la 30 de zile, existând multe situații în care adaptarea este instantanee. 


Lipsa de adaptare la lentilele progresive apare din cauza unei prescripții necorespunzătoare sau a unui montaj necorespunzător. Lentilele progresive sunt cea mai bună soluție pentru cei care au nevoie de două perechi de ochelari. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 27 Iulie 2015
Stire din Sănătate : Cum scăpăm de strabism
Pagina a fost generata in 0.2983 secunde