Cataracta senilă, boala ochiului "bătrân"

1162

Articole de la același autor

Cataracta de vârstă sau cataracta senilă este cea mai răspândită formă de cataractă și apare odată cu înaintarea în vârstă. Ochiul, ca orice alt organ al corpului uman, îmbătrânește, iar structurile sale își modifică structura, pierzându-și din funcții.

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Cristalinul este o lentilă transparentă, poziționată în spatele irisului, cu rolul de a concentra razele de lumină pe retină. Pe măsură ce omul înaintează în vârstă, cristalinul își pierde transparența și devine mat. Cataracta blochează trecerea razelor de lumină către retină, ceea ce duce la scăderea progresivă a acuității vizuale. Prin comparație, procesul de opacifiere a cristalinului ca urmare a vârstei poate fi asemănat cu procesul de albire a firelor de păr.

"Trebuie să știți că nu există niciun tratament care să oprească apariția cataractei. În general, după vârsta de 50 de ani, apar primele modificări ale transparenței cristalinului la majoritatea persoanelor, însă cele mai multe cazuri de cataractă senilă sunt semnalate după vârsta de 60 de ani. Prin urmare, frecvența bolii crește odată cu vârsta. Potrivit statisticilor, cataracta senilă afectează 50% din populația de 65-74 de ani și 70% din populația peste 75 de ani", a declarat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog. Debutul acestei afecțiuni oculare este determinat într-o mare măsură și de predispoziție, dietă, expunerea frecventă la raze ultraviolete, unele medicamente (precum cortizonul sau steroizii).

Cataracta senilă afectează ambii ochi, dar nu în egală măsură.

Simptomele poate avea o evoluție lentă sau rapidă și pot include:

- scăderea vederii la distanță sau aproape;

- perceperea de culori fade, șterse;

- halouri (cercuri luminoase) în jurul surselor de lumină;

- scăderea vederii nocturne;

- încețoșarea vederii;

- perceperea de obiecte dublate;

- modificări frecvente în prescripția ochelarilor;

- fotofobie (intoleranța la lumină );

- ameliorarea neobișnuită a vederii la aproape.

"Aici vorbim de cazul vârstnicilor purtători de ochelari de vedere pentru aproape care, la un moment dat, constată că reușesc să ci-tească sau să pună ața în ac fără a mai avea nevoie de ochelari. Această îmbunătățire a vederii ar putea trăda existența cataractei senile", a mai spun medicul specialist.

Operația, cel mai eficient tratament

Cataracta senilă poate fi depistată de medicul oftalmolog în cadrul unui control de rutină. Această afecțiune evoluează în timp spre orbire, fiind cauza principală de pierdere a vederii la nivel mondial. Din fericire, pacienții constănțeni își pot trata cataracta senilă cu succes în cadrul clinicii de oftalmologie Mrini Eye Hospital.

"Operația de cataractă este singurul și cel mai eficient mod de tratare a cataractei și de recâștigare a vederii. Aceasta este cea mai frecventă operație oftalmologică și are o rată înaltă de reușită. Momentul potrivit pentru efectuarea operației de cataractă este atunci când scăderea vederii afectează activitățile zilnice ale pacientului.

Procedura prevede îndepărtarea cristalinului matifiat și înlocuirea sa cu un implant de cristalin artificial, fabricat din materiale biocompatibile, bine tolerate de organism, ceea ce mărește și mai mult șansele de recuperare a vederii", a mai precizat dr. Hicham Mrini, medic specialist oftalmolog. Implantul este introdus în sacul cristalinului prin niște incizii de foarte mici dimensiuni pe care chirurgul le realizează cu ajutorul unor instrumente speciale. "Operația du-rează în medie 15 minute, timp în care ochiul este anesteziat cu picături. Pacientul nu necesită internare și poate pleca acasă la scurt timp după operația de cataractă", ne informează medicul.

Aparate de ultimă generație

Costurile unei astfel de operații variază în funcție de tipul de cristalin artificial care se folosește pentru implant. Cristalinul artificial se alege în urma unor investigații amănunțite care se realizează înainte de operație.

Avansul tehnologic din domeniul chirurgiei oftalmologice le permite medicilor din cadrul Mrini Eye Hospital să realizeze operația de cataractă fără bisturiu. "În cadrul clinicii noastre prețurile operației de cataractă încep de la 1.400 de lei/ochi. În luna mai, sala de operații a clinicii noastre a fost dotată cu o suită de 4 aparate ultra performante care ne permit să realizăm operația de cataractă prin cea mai avansată tehnică existentă în acest moment la nivel mondial; este vorba despre suita pentru cataracta refractivă. Această suită include și un laser cu ajutorul căruia chirurgul realizează inciziile și fragmentează cristalinul opacifiat, ceea ce aduce beneficii și avantaje multiple pacienților", a mai spus medicul oftalmolog.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6277 secunde