Ce înseamnă creșterea contribuțiilor la sănătate

92
Ce înseamnă creșterea contribuțiilor la sănătate - ceinseamnacresterea-1406649471.jpg

Articole de la același autor

Federația "Solidaritatea Sanitară" susține creșterea contribuțiilor la sănătate, măsură pe care o vede ca o soluție pentru redresarea acestui domeniu.

Potrivit reprezentanților federației, creșterea contribuțiilor "înseamnă una din măsurile necesare pentru creșterea finanțării sistemului, alături de transferarea pachetului de servicii sociale către stat, creșterea bazei de contribuție, având în vedere că, în prezent, pentru sănătatea a aproximativ 20 milioane de cetățeni, contribuie doar 6,9 milioane de români".

Aceștia consideră că majorarea contribuțiilor "înseamnă șansa de a salva mii de pacienți ce mor anual datorită lipsei resurselor necesare, în condițiile în care există metode de a-i trata, dar sistemul nu are banii necesari pentru a o face". "Pentru a înțelege amploarea acestei drame, trebuie să pornim de la a gândi că fiecare dintre noi putem fi în această situație. Ne înduioșăm în fața unor cazuri prezentate pe micile ecrane în toată gravitatea lor, înțelegând uneori să contribuim pentru a ajuta la salvarea lor, însă nu ne conving miile de astfel de situații care se petrec, zilnic, în spitalele din România", se arată într-un comunicat al federației.

De asemenea, în opinia celor de la "Solidaritatea Sanitară", creșterea contribuțiilor la sănătate înseamnă modalitatea de abordare onestă a problemei, recunoscând că, în forma actuală, sistemul sanitar nu poate asigura serviciile medicale necesare populației. Adică renunțarea la sloganul "sănătatea este gratuită", în spatele căruia a fost camuflat dezastrul sistemului. Înseamnă un efort mic pentru cetățeanul contribuitor (creșterea cu 0,65% a nivelului contribuției pentru contribuția totală de 12% și cu 1,65% pentru o contribuție totală de 14%) și un beneficiu mare pentru pacienți și imens pentru cetățenii salvați de la moarte tocmai ca urmare a acestei măsuri. Reducerea veniturilor este chiar mai mică decât aceste procente în condițiile în care sumele plătite suplimentar se scad din totalul sumei impozitate; altfel spus, creșterea contribuției se face în parte prin reducerea impozitului pe venit.

În plus, înseamnă împărțirea egală a responsabilității pentru sănătatea cetățenilor între angajați, angajatori, stat și toți cei care realizează venituri. Și mai înseamnă posibilitatea de a introduce mecanisme de protecție socială, prin finanțarea cotei cuvenite de contribuție de la bugetul de stat sau din alte surse în cazul celor pentru care aceste contribuții riscă să reprezinte o reducere periculoasă a veniturilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.411 secunde