Ce să mâncați pentru a nu avea probleme cu inima

600
Despre dieta mediteraneană s-a vorbit de multe ori, specialiștii în nutriție fiind de părere că aceasta reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiace. Un studiu recent vine să întărească afirmațiile medicilor, rezultatele acestuia arătând că dieta mediteraneană poate scădea posibilitatea apariției de probleme cardiace, și îndeosebi atacuri de cord, la persoanele în vârstă foarte expuse la acest risc. 

Cercetarea s-a desfășurat în Spania, pe o perioadă de cinci ani, și la ea au participat 7.500 de persoane. Dintre acestea, cele care au mâncat în stil mediteranean - cu cantități mari de ulei de măsline sau nuci - au prezentat un risc cu 30% mai mic de a suferi probleme cardiovasculare majore, comparativ cu cei care au urmat un regim sărac în grăsimi.

Dieta mediteraneană constă în multe fructe, pește, pui, leguminoase, suc de roșii, salate, vin, și alimente coapte și produse de patiserie în cantități mici. Se spune de multă vreme că acest regim este unul sănătos pentru sistemul cardiovascular, dar mai mult pe baza unor studii de observație, care nu au putut demonstra acest lucru. Noul studiu este mai bine fundamentat, întrucât participanților li s-a impus o anumită dietă pe o perioadă îndelungată de timp și au fost atent monitorizați. Medicii au efectuat periodic teste de laborator pentru a verifica dacă într-adevăr cei care au convenit să urmeze dieta mediteraneană consumă mult ulei de măsline sau nuci, așa cum li se recomandase.

Majoritatea acestor persoane luau și medicamente împotriva colesterolului și hipertensiunii, iar cercetătorii nu le-au modificat schemele de tratament clasic, a menționat conducătorul studiului, dr. Ramon Estruch, de la Spitalul clinic din Barcelona. Dar, ca prim pas pentru prevenirea problemelor cardiace, "considerăm că dieta este mai bună decât un medicament", pentru că nu are efecte adverse. "Dieta funcționează", a insistat acesta. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3368 secunde