Cum influențează o sarcină Rh-ul negativ

956
Cum influențează o sarcină Rh-ul negativ - cuminfluenteazaosarcina-1434736869.jpg

Articole de la același autor

Una din analizele recomandate de medic înainte ca o femeie să rămână însărcinată o reprezintă determinarea grupei sanguine și a factorului Rh. Factorul Rh poate juca un rol important în sănătatea viitorului copil, așa că este imperios necesar ca gravida să fie informată în privința acestei investigații, chiar înainte de a concepe un copil


Știm cu toții că grupa sanguină este de patru feluri: A, B, 0 și AB, cu cifrele aferente fiecărei grupe, A2, B3, 01 și AB 4. Însă, ce anume mai diferențiază grupele sanguine? RH-ul.


Majoritatea oamenilor, aproximativ 85%, au Rh pozitiv. Însă, dacă o femeie cu Rh negativ și un bărbat cu Rh pozitiv hotărăsc să conceapă un copil, există posibilitatea ca bebe-lușul lor să aibă unele probleme de sănătate. Fătul care se dezvoltă în uterul mamei cu Rh negativ poate avea o grupă de sânge cu Rh pozitiv, moștenită de la tată.


"Aproximativ jumătate din copiii născuți din mame cu Rh negativ și tată cu Rh pozitiv vor fi, la rândul lor, posesori de Rh pozitiv.


În astfel de cazuri trebuie luate măsuri de prevenire pentru situația în care fătul ar avea Rh pozitiv, deci incompatibil cu sângele mamei. Prima măsură o reprezintă analizele de sânge ale mamei, atât înainte de a rămâne însărcinată, cât și pe toată perioada sarcinii, pentru a se observa dacă nu au apărut anticorpi materni anti-Rh care ar putea să atace sângele copilului.


Cea de-a doua măsură o repre-zintă vaccinarea mamei cu imuno-globuline anti-D, o dată în săptămâna 28 de sarcină și a doua oară în primele 72 de ore după naștere, numai în cazul în care copilul este Rh pozitiv", a precizat dr. Mohamed Zaher, specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului privat Isis. 


Cum pot fi evitate complicațiile
În aceste condiții de supraveghere atentă, femeia însărcinată trebuie să știe că nu are de ce să se teamă de consecințe nedorite, deoarece copilul nu va fi în niciun pericol atâta vreme cât nu au apărut anticorpii anti-Rh în sângele mamei. 


"Femeia cu sânge Rh negativ poate avea mai multe sarcini fără probleme, dacă după fiecare naștere își face vaccinul imunoglobulină anti-D. Factorul Rh, cu complicațiile care pot apărea din cauza incom-patibilității de Rh în sarcină, este doar unul dintre motivele pentru care sarcina trebuie să fie luată în evi-dență de medicul de familie și să fie urmărită de un medic obstetrician. Dacă aveți întrebări despre factorul Rh, indiferent dacă aveți sau nu Rh negativ, nu ezitați să solicitați medicului informații privind rezultatele analizelor de sânge", a completat medicul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.506 secunde